Uttagningarna till Älghund-SM klara

Dalarna (JJ) Nu är samtliga hundar till 2018 års Älghund-SM uttagna. Åtta jämthundar, en gråhund och en östsibirisk laika ska göra upp om SM-titeln i skogarna runt Kläppen Ski Resort i Dalarna.

Jaana Väisänen och Ares knep SM-platsen i Norrbotten med ett förstapris på 89,5 poäng.

Årets SM innebär också att Älghund-SM 25-årsjubilerar. Ett mästerskap som alternerar mellan Svenska Älghundklubbens tio lokalklubbar.

Dalarnas Älghundklubb står som värd. Som medarrangörer finns också Svenska Älghundklubben och Jaktjournalen.

En hund från varje lokalklubb har tagits ut, främst genom uttagningstävlingar. Men i år tvingades Sydsvenska Älghundklubben låta lotten bestämma vem som ska få representera klubben. Anledningen var den varma väderleken och torkan.

I Norrbotten tvingades styrelsen stryka vinnaren av klubbmästerskapet då det visade sig att segraren saknade rätt utställningsmerit för att gå till SM.

Som vanligt kommer Jaktjournalen att finnas på plats. Både för direktsändning på hemsidan från alla provgrupper, samt filminslag genom samarbete med Bearplay.se. Rapporterna kommer endast att kunna följas på www.jaktjournalen.se

Följande hundar kommer till start vid SM:et den 28 september:

Norrbotten: Jämthund: Ares, SE J(LÖ)CH SE34845/2013. Ägare Jaana Väisänen, Kalix.

Västerbotten: Jämthund: Ullisjaurlandets Ludde II (Buoris) SE25174/2013. Ägare Lukas Arklöf, Storuman.

Västernorrland: Jämthund: Gläjsjöns Cross, SE22396/2015. Ägare Örjan Norberg, Örnsköldsvik.

Jämtland/Härjedalen: Jämthund: Gärdeforsens Enya, SE27968/2014. Ägare Ulf Nilsson, Offerdal.

Dalarna: Jämthund: SE J(LÖ)CH Renkirannan Zorro, SE49233/2011. Ägare Johan Persson, Säter.

Bergslagen: Östsibirisk laika: Röamossens Asta, SE15977/2016. Ägare Johannes Speziali, Askersund.

Gävleborg: Jämthund: Sjödyns Affe. SE35281/2010. Ägare Stig Thorslund, Järvsö.

Östsvenska: Jämthund: Albertssons Jori, SE33636/2016. Ägare Daniel Holmgren, Hedesunda.

Västsvenska: Jämthund: Juhlinbäckens Nero, SE21282/2016. Ägare Rolf Johansson, Skephult.

Sydsvenska: Gråhund: Lalabons Coda, SE26671/2014. Ägare Karl Dahl Wallin, Vetlanda.

 

 

 

 

 

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser