Utredning om illegal vargjakt kan dra ut på tiden

Västmanland (JJ) De fem män som misstänks för bland annat illegal vargjakt kan få vänta länge på beslut om eventuellt åtal.

Land Lantbruk skriver att åklagare Lars Magnusson väntar på provsvar från tekniska undersökningar av bland annat datorer och vapen.

– Jag hoppas att det här ska vara klart framåt vårkanten, men om det tar längre tid så beror det på att polisen inte avsätter de resurser som behövs, säger Lars Magnusson till Land Lantbruk.

Det var den 26 oktober som fem män greps, anhölls och häktades misstänkta för illegal rovdjursjakt. De fem västmanlänningarna nekar till brott och har försatts på fri fot.

Lång kö

Industriledaren och vargdebattören Karl Hedin är en av de misstänkta och hans försvarare, advokat Sven Severin, är kritisk till att utredningar av det här slaget kan få dra ut på tiden som de gjort i flera fall de senaste åren.

– Det här är ett systemfel. Mer än ett halvår borde det inte ta. Annars får man antingen lägga ner eller sätta till mer resurser, säger Sven Severin till Land Lantbruk.

Liselott Sundberg på Nationellt forensiskt centrum bekräftar för tidningen att det är lång kö till undersökningar av vapen och DNA.

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser