Utredning om illegal vargjakt kan dra ut på tiden

Västmanland (JJ) De fem män som misstänks för bland annat illegal vargjakt kan få vänta länge på beslut om eventuellt åtal.

Land Lantbruk skriver att åklagare Lars Magnusson väntar på provsvar från tekniska undersökningar av bland annat datorer och vapen.

– Jag hoppas att det här ska vara klart framåt vårkanten, men om det tar längre tid så beror det på att polisen inte avsätter de resurser som behövs, säger Lars Magnusson till Land Lantbruk.

Det var den 26 oktober som fem män greps, anhölls och häktades misstänkta för illegal rovdjursjakt. De fem västmanlänningarna nekar till brott och har försatts på fri fot.

Lång kö

Industriledaren och vargdebattören Karl Hedin är en av de misstänkta och hans försvarare, advokat Sven Severin, är kritisk till att utredningar av det här slaget kan få dra ut på tiden som de gjort i flera fall de senaste åren.

– Det här är ett systemfel. Mer än ett halvår borde det inte ta. Annars får man antingen lägga ner eller sätta till mer resurser, säger Sven Severin till Land Lantbruk.

Liselott Sundberg på Nationellt forensiskt centrum bekräftar för tidningen att det är lång kö till undersökningar av vapen och DNA.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser