Utredare ser över älgjaktsystemet

- Det är med stor glädje jag kan konstatera att ministern förhoppningsvis redan innan jul kommer att tillsätta en utredare som ska se över den befintliga älgadministrationen, säger Hans Stenberg (s) i ett pressmeddelande efter att ha fått svar från jordbruksminister Ann-Christine Nyqvist på sin fråga om älgjaktssystemet.

Förra veckan ställde riksdagsledamot Hans Stenberg (s) en fråga till jordbruksministern angående nytt system för älgjakten. Syftet var att ta reda på vad ministern avser att vidta för att vi ska få ett nytt älgförvaltningssystem som tar bättre hänsyn till biologiska fakta än dagens system.
-Det finns skäl att analysera nu gällande älgförvaltning med syfte att se över om förändringar behövs för att åstadkomma en livskraftig stam av hög kvalitet i långsiktig balans med betesresurserna.
-Det är min förhoppning att regeringen redan före jul kan fatta beslut om ett direktiv med uppdrag till en särskild utredare att se över det nuvarande älgförvaltningssystemet,
skriver jordbruksministern i svaret.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser