Utredare påminner om ny Viltmyndighet

Östersund (JJ) Med några månader kvar till valet påminner regeringens jaktlagsutredare, Håkan Larsson, om förslaget att inrätta en speciell Viltmyndighet i Sverige.

Regeringens jaktlagsutredare, Håkan Larsson, föreslog bland annat att viltfrågorna ska lyftas in i en ny Viltmyndighet. Foto: Naturvårdsverket

Håkan Larsson var jaktlagsutredare mellan åren 2012 och 2015. Hans förslag blev bland annat att lyfta bort viltfrågorna från naturvårdsverket och inrätta en helt ny myndighet som får ansvar för viltet.

I en debattartikel i Östersunds-Posten skriver Håkan Larsson att han fortfarande hoppas att förslaget blir verklighet.

Han skriver att han blev förvånad när nuvarande landsbygdsministern, socialdemokraten Sven-Erik Bucht, 2015 meddelade att utredningen lades ned med motiveringen att regeringen måste prioritera.

Olika synsätt på jakt

”Mitt intryck är emellertid att orsaken främst låg i olika synsätt på jaktområdet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Då var det enklast att lägga ned utredningen och slippa ett utredningsförslag att behandla”, skriver Håkan Larsson i Östersunds-Posten.

2015 utfärdade Riksdagen ett tillkännagivande till Regeringen, att en viltmyndighet bör inrättas. Men ingenting har hänt ifrågan sedan dess.

”Vår slutsats var att förvaltningen av de vilda djuren behöver en nystart och en kompetent myndighet som kan renodla verksamheten och arbeta flexibelt. I dag har vi mer vilt i Sverige än på århundraden och då är det viktigt att myndighetsutövningen anpassas till detta”, skriver Håkan Larsson i sin debattartikel i ÖP.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Vi är Jaktjournalen: Marcus vann en plats hos oss

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår redaktör Marcus Holms tur.

Annonser