Utplanterad varg flydde ö och vandrade hem igen

Försöken att rekonstruera en vargstam på amerikanska ön Isle Royale har råkat ut för ett nytt bakslag. En varg flydde från ön och gick tillbaka till fastlandet.

Två vargar har dött, en tredje vandrade tillbaka till fastlandet. Foto: Google maps och Gettyimages

Jaktjournalen har berättat om de amerikanska myndigheternas försök att återskapa en vargstam på ön Isle Royale i sjön Lake Superior i norra USA.

Officiellt vandrade vargarna ut till ön på 1940-talet och är kanske de vargar som forskarna studerat mest i världen.

Men inavel knäckte stammen och för ett år sedan fanns endast två vargar vid liv på ön. Då drogs räddningsaktionen igång och fyra vargar flyttades i höstas ut till ön.

En av den dog i fångenskap, en dog på ön.

Nu rapporterar StarTribune att en tredje varg lämnat ön och gått tillbaka till fastlandet. Det är en vandring på 24 kilometer över isen.

Planen är att plantera ut totalt 20 nya vargar på ön.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser