Utplanterad varg flydde ö och vandrade hem igen

Försöken att rekonstruera en vargstam på amerikanska ön Isle Royale har råkat ut för ett nytt bakslag. En varg flydde från ön och gick tillbaka till fastlandet.

Två vargar har dött, en tredje vandrade tillbaka till fastlandet. Foto: Google maps och Gettyimages

Jaktjournalen har berättat om de amerikanska myndigheternas försök att återskapa en vargstam på ön Isle Royale i sjön Lake Superior i norra USA.

Officiellt vandrade vargarna ut till ön på 1940-talet och är kanske de vargar som forskarna studerat mest i världen.

Men inavel knäckte stammen och för ett år sedan fanns endast två vargar vid liv på ön. Då drogs räddningsaktionen igång och fyra vargar flyttades i höstas ut till ön.

En av den dog i fångenskap, en dog på ön.

Nu rapporterar StarTribune att en tredje varg lämnat ön och gått tillbaka till fastlandet. Det är en vandring på 24 kilometer över isen.

Planen är att plantera ut totalt 20 nya vargar på ön.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser