Utplanterad varg flydde ö och vandrade hem igen

Försöken att rekonstruera en vargstam på amerikanska ön Isle Royale har råkat ut för ett nytt bakslag. En varg flydde från ön och gick tillbaka till fastlandet.

Två vargar har dött, en tredje vandrade tillbaka till fastlandet. Foto: Google maps och Gettyimages

Jaktjournalen har berättat om de amerikanska myndigheternas försök att återskapa en vargstam på ön Isle Royale i sjön Lake Superior i norra USA.

Officiellt vandrade vargarna ut till ön på 1940-talet och är kanske de vargar som forskarna studerat mest i världen.

Men inavel knäckte stammen och för ett år sedan fanns endast två vargar vid liv på ön. Då drogs räddningsaktionen igång och fyra vargar flyttades i höstas ut till ön.

En av den dog i fångenskap, en dog på ön.

Nu rapporterar StarTribune att en tredje varg lämnat ön och gått tillbaka till fastlandet. Det är en vandring på 24 kilometer över isen.

Planen är att plantera ut totalt 20 nya vargar på ön.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser