Utplanterad varg flydde ö och vandrade hem igen

Försöken att rekonstruera en vargstam på amerikanska ön Isle Royale har råkat ut för ett nytt bakslag. En varg flydde från ön och gick tillbaka till fastlandet.

Två vargar har dött, en tredje vandrade tillbaka till fastlandet. Foto: Google maps och Gettyimages

Jaktjournalen har berättat om de amerikanska myndigheternas försök att återskapa en vargstam på ön Isle Royale i sjön Lake Superior i norra USA.

Officiellt vandrade vargarna ut till ön på 1940-talet och är kanske de vargar som forskarna studerat mest i världen.

Men inavel knäckte stammen och för ett år sedan fanns endast två vargar vid liv på ön. Då drogs räddningsaktionen igång och fyra vargar flyttades i höstas ut till ön.

En av den dog i fångenskap, en dog på ön.

Nu rapporterar StarTribune att en tredje varg lämnat ön och gått tillbaka till fastlandet. Det är en vandring på 24 kilometer över isen.

Planen är att plantera ut totalt 20 nya vargar på ön.

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser