Utökat jaktområde på närgången soptunnebjörn

Gävle (JJ) Björnen har specialiserat sig på att jaga mat i soptunnor och uppträder ytterst närgånget mot människor. Men skyddsjakten är hittills misslyckad och därför utökar länsstyrelsen nu skyddssjaktsområdet.

Jaktområdet utökas och täcker nu området från Boön i sjön Öjarens södra spets och upp till Oslättsfors. Merparten av Öjaren och Lundbosjön är med i jaktområdet. Karta: Hitta.se

– Den har gett sig på soptunnor, soptunnor och soptunnor. Vid något tillfälle låg den 30 meter bort och kikade på folk som skulle städa efter den. Det är inte något bra beteende, säger Hans Blomgren på länsstyrelsen i Gävleborg.

Det är en ungbjörn som uppskattas väga kring 70-80 kilo och kan bli livsfarlig om den blir trängd. Därför beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt.

Området utökas

Men skyddsjakten har hittills varit resultatlös och en björn med liknande beteende har setts utanför skyddsjaktsområdet.  Därför utökar länsstyrelsen jaktområdet.

Gefle Dagblad skriver att björnen nu får skjutas från Oslättsfors i norr, ner till Boön i söder. Jaktområdet täcker stora delar av Öjaren och Lundbosjön.

Länsstyrelsens personal leder jakten men just för tillfället händer ingenting i ärendet. Det pågår flera stora bränder i länet och därför måste länsstyrelsens personal prioritera arbetet med dessa.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼