Utdragaren bytt – nu funkar Johans Blaser R8

Västerås (JJ) Nu verkar Johan Rydbergs 35 000-kronors bössa fungera. Det krävdes byte av både fjäder och utdragare för att Blasern skulle börja kasta ut tomhylsorna.

Johan Rydbergs Blaser R8 började funka när den fick en annan utdragare. Foto: Mikael Moilanen

Jaktjournalen berättade för ett par veckor sedan om Johan Rydberg i Västerås som köpt en Blaser R8 i kalibern 9,3 x 62, för att ha ett pålitligt vapen på vildsvinsjakt och björnjakt utomlands.

Men bössan funkade inte. Det började med att den inte slängde ut tomhylsorna när Johan sköt med Sakos ammunition.

När Jaktjournalens utsände träffade Johan hos vapenhandlaren, slutade geväret också att kasta ut Normahylsor som tidigare skjutits i den.

Hos generalagenten, Normark, trodde man att det berodde på en felaktig fjäder, i kombination med att Sako gjort om sina hylsor.

– Vi fick ny fjäder och det funkade inte i alla fall. Till slut tog handlaren en annan utdragare, från en ett år gammal bössa som han hade på väggen. Då fungerade det och min Blaser kastade ut både Sakos och Normas hylsor, berättar Johan Rydberg.

Funkar med ny utdragare

Normarks servicepersonal skickade en ny utdragare och i nuläget verkar Johans vapen funka som det ska.

– Just nu är pipan på gängning för ljuddämpare, men när det är färdigt ska jag testa ordentligt, säger han.

Normarks divisionschef för jakt, Niclas Persson, tror att felet trots allt berodde på fjädern, i kombination med att Sako ändrat svarvningen av sina hylsor.

– Det konstiga var att vapnet sköt med allt utom Sakos ammunition. Sedan blev det bytt fjäder och då fungerade det inte med någon ammunition, säger Niclas Persson.

Han tror att fjädern antingen var dålig eller att den monterades fel.

– På de vapen vi haft de här problemen har vi bytt fjädrar och då har de fungerat, så långt jag är informerad, säger Niclas Persson.

Men sedan skickade er serviceavdelning en ny utdragare och då fungerade bössan igen. Har ni inte bytt utdragare på andra Blaser R8?

– Nej, inte vad jag servicekillarna sagt till mig, och de brukar de tala om per omgående, svarar Niclas Persson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser