Utdelning igen i Norge för foxhounden Einar

I förmiddags kunde ytterligare en skadegörande varg fällas under skyddsjakt för den inhyrda svenska stövaren Einar. Vargen sköts strax söder om Elverum.

Ytterligare en varg fälldes tack vare den svenska american foxhounden Einar som är utlånad till norska skyddsjägare på sommaren. Foto: Privat.

Simen Steigen, Alvdal som har hand om stövaren som heter Einar berättar att han blev inringd natten till torsdag från ett skyddsjaktslag 20 mil söderut men tackade nej eftersom både han och hunden var slitna efter onsdagens lyckade skyddsjakt på varg.

– Men så ringer de igen tidigt på morgonen. Då hade deras hundar tappat bort vargen som dessutom vid det här laget var påskjuten.

Simen åkte dit och spårade inledningsvis med Einar i lina den sista biten där de andra hundarna sprang innan de kopplades. Jägarna var osäkra på om hundarna hade med sig vargen eftersom de inte skällde den sista biten.

– Men så kom jag och hunden över en väg och det syntes tydligt att han hade ett spår och här hade inte de andra hundarna varit. Jag kopplade lös och 400-500 meter in blev det ståndskall.

Eftersom det rörde sig om en större varghanne som fått även erfarna hundar att vika ner sig tidigare på skyddsjakten släpptes ytterligare två hundar på. Vargen gick loss och det blev åter drev. När den gick över en väg kunde den fällas.

– Jag uppskattar att den vägde över 45 kilo i varje fall. Det var en stor hanne, säger Simen.

American foxhounden Einar har vid det här laget gjort många värdefulla insatser på skyddsjakter och Simen är mycket nöjd med att hans skyddsjaktlag har möjligheten att disponera hunden på somrarna.

– Det enda jobbiga är att Einar är 9-10 år. Jag hade önskat att han var tre. Det finns inte så många sådana här hundar, säger han.

Varghannen sköts i ett område strax söder om Elverum där flera vargar observerats. I två-tre veckor har skyddsjakten pågått.

 

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.

Vargbajs med fårull – tredje beviset mot ung vargtik

Den unga vargtiken från Tönsenreviret i Gävleborg kan på goda grunder misstänkas ha specialiserat sig på att attackera får. Hon är knuten till två attacker genom DNA från salivprov och starkt misstänkt för ytterligare en attack sedan en bajskorv full med fårull påträffats.
ANNONS ▼