”Urusel förvaltning” – riksjaktvårdskonsulenten kritisk till Regeringens beslut

Östermalma (JJ) Förra veckan kom Näringsdepartementets besked om kraftigt utvidgad möjlighet till jakt på både dov- och kronkalvar. Beslutet möjliggör skyddsjakt på eget initiativ, väl tilltaget i tid, både innan och efter ordinarie jakttid. Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent är upprörd över tilltaget.

Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet tycker att Regeringens beslut om skyddsjakt på dov- och kronkalvar är överilat. Arkivfoto: Per Jonson

– Det här är urusel förvaltning, och jag tror det snarare får motsatt effekt och en växande stam. Jägare kommer helt enkelt hålla igen för att säkra upp det som grannen kan tänkas skjuta utanför ordinarie jakttid. Den här beslutet kommer skapa stora motsättningar, säger han.

Enligt Daniel Ligné var Svenska Jägareförbundet kritiska till förslaget när det var ute på remiss och han överraskades ordentligt när pressmeddelande från Näringsdepartementet damp ner i slutet av förra veckan.

– Det kom som en blixt från klar himmel och jag tror det är ett försök att lugna LRF. Nu tar Regeringen i så de spricker och klumpar i hop dovvilt och kronvilt trots att det rör sig om två helt skilda arter med olika beteenden och biologi.

Det som provocerar Daniel Ligné mest är att beslutet inte bygger på etablerad kunskap. Han exemplifierar bland annat med problemet att skjuta kronkalvar i mars/april, eller dovkalvar i augusti.

– En stor kronkalv är större än en liten hind i mars. I augusti diar dovkalven hinden fortfarande och bidrar knappast till betesskador.

Än så länge finns ingen förordningstext skriven som tydliggör hur skyddsjakten ska bedrivas mer specifikt.

– Skyddsjakt ska vara ett instrument för att ta bort enskilda individer med ett oacceptabelt beteende. Det här är rent ut sagt dålig förvaltning.

Läs artikeln om beslutet om utökad skyddsjakt här>>

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser