Annons
Uppvärmd hundkoja räcker inte för stövare - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 månader sedan hundhållning
Snart kan den som vill ha sin stövare utomhus året runt bli tvungen att bygga ett hundhus med inomhusstandard åt sin hund. Arkivfoto: Per Jonsson
Uppvärmd hundkoja räcker inte för stövare
Länsstyrelsen kräver hundhus

Stopp för året-runt-hållning i hundgård med hundkoja för stövare. Det kan bli följden av ett beslut från Länsstyrelsen i Skåne. Kan hundarna inte tas in kräver länsstyrelsen att de får ett ordentligt uppvärmt hundhus att vara i - en uppvärmd hundkoja räcker inte.

Beslutet gäller två stövare i Skåne. Om deras ägare inte har deras hundhus färdiga senast då den kalla årstiden inträder riskerar han vite på 3.000 kronor per hund.

Kritisk till beslutet

Jägaren har det senaste året haft flera påhälsningar av länsstyrelsen. Dessa har utmynnat i ett antal förelägganden, som jägaren bara delvis lyckats följa.

Mannen är mycket kritisk till länsstyrelsens beslut att tvinga honom att bygga nya hundhus. De uppvärmda hundkojorna med halm, som hans hundar sedan länge redan har tillgång till, duger utmärkt anser han.

Gäller omedelbart

Men det spelar ingen roll. Beslutet om hundhus gäller med omedelbar verkan, även om det överklagas. Lyckas jägaren inte få de efterfrågade byggena på plats kan hans stövare komma att omhändertas, enlighet djurskyddslagen.

– Ja, i första skedet kan vi höja vitet. Men slutligen kan det bli fråga om ett omhändertagande, säger Eva G. Johansson – länsassessor som varit med om att fatta beslutet att belägga den skånska jägaren med vite.

Tar strid i överklagande

Trots att jägaren inför hösten och vintern nu tvingas välja mellan att ta in sina stövare, eller bygga dem varsitt nytt hundhus, har han bestämt sig för att ta strid mot länsstyrelsen.

I ett överklagande till förvaltningsrätten i Malmö pekar han på risken för att stövarnas vinterpäls blir för tunn om de hela tiden vistas i uppvärmda lokaler. Något som kan ställa till problem för hundarna när de i vinter förväntas kunna jaga i temperaturer ned till 15 minusgrader.

Kan bli ny praxis

Bestämmer sig förvaltningsrätten för att gå på länsstyrelsens linje kan samtliga stövarägare som håller sina jakthundar utomhus tvingas bygga hundhus med boxmått och inomhusstandard åt hundarna. Något som Eva G. Johansson uppmanar till redan nu.

– Är man inte nöjd med ett beslut ska man överklaga, och det är bra att vi får den här frågan prövad. Men har man hundar av samma ras som den vårt beslut gäller bör man redan nu se över sin hundhållning. Vårt beslut gäller visserligen en enskild. Men enligt lagen ska samma behandlas lika. Så detta kommer sannolikt att gälla för alla som håller hundar av samma ras, säger hon.

Jordbruksverkets regler för hundboxar och inomhusmiljö

Inomhusmiljön där hundar är ska ha en temperatur och luftfuktighet som är lämplig för dem. Det ska finnas insläpp av dagsljus och belysning som inte irriterar hundarna.

En box är alltid ett inomhus­utrymme. Boxen eller rummet ska ha lämplig takhöjd så att utrymmet och hundarna kan skötas och ventilationen fungerar.

I ett hundstall ska mellan­väggarna mellan boxarna vara utrustade med sikt­barriärer. Sikt­barriären ger hundarna möjlighet till avskildhet.

Utrymme för en ensam hund

I tabellen här nedanför ser du hur stor boxen eller rummet minst ska vara räknat i kvadrat­­meter för en ensam hund. Utrymmet får gärna vara större men inte mindre än måtten i tabellen.

Storlek för box eller rum för en ensam hund

Hundens mankhöjd- Utrymme för en ensam hund

< 25 cm – 2 m²

25–35 cm – 2 m²

36–45 cm – 2,5 m²

46–55 cm – 3,5 m²

56–65 cm- 4,5 m²

> 65 cm- 5,5 m²

Källa: Jordbruksverket

Jordbruksverkets regler för hundkoja

En hundkoja ska vara isolerad och väl ventilerad. Den ska skydda mot blåst, direkt solsken, regn, snö, kyla och fukt. Vid behov ska det finnas vindfång eller vindsluss inne i eller utanför kojan så att vinden inte kan blåsa rakt in i den.

Liggytans minsta mått i hundkoja

Längd: Hundens längd från nos­spets till svans­fäste multiplicerat med 1,1

Bredd: Hundens mankhöjd multiplicerat med 1,1

Höjd: Hundens mankhöjd multiplicerat med 1,2

Källa: Jordbruksverket

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!