Upprorsstämning bland dalajägare

Orsa (JJ) Samma dag som den kände älghunduppfödaren Roland Fridh fick sin jämthund Tass riven av en varg var jordbruksministern Ann-Christin Nykvist på besök i länet för att diskutera rovdjursfrågor med representanter för jägarna och turismen. Jägarnas försök att komma till tals med ministern misslyckades eftersom hon valde att smita från en spontan demonstration.

Jägarna i Orsatrakten ville komma i kontakt med jordbruksministern för att öga mot öga tala om för henne vilket elände vargarna ställer till med.
På kort tid samlades ett 50-tal jägare och blockerade vägen till Orsa björnpark där jordbruksministern fanns.
Mitt på vägen placerades resterna av den vargrivna hunden Tess. Önskemålet var att jordbruksministern skulle få se vad vargarna gör med jakthundar och andra tamdjur.
Ministern fick tydligen veta vad som var på väg att ske och valde en annan väg för att undvika en konfrontation med jägarna. Jägarna informerades av polisen att ministern valt en annan väg från Orsa Grönklitt…
Den allmänna uppfattningen bland jägarna på platsen var att jordbruksministern uppträtt fegt när hon inte vågade stanna och se vad statens vilt ställer till med bland tamdjuren i glesbygden. (På bilden ses Roland Frid med sin rivna jämthund och Nisse Björklund ordförande i dalaavdelningen av Folkaktionen ny rovdjurspolitik.)

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser