Upprörande dom

I två och ett halvt år har svenska domstolar arbetat med den händelse 2002 när en bonde på Gräsö sköt en varg i kohagen, sedan den tio minuter tidigare rivit får hos grannen 500 meter bort. Först friades bonden i både Tierps tingsrätt och Svea hovrätt. Därefter överklagade riksåklagaren och nyligen avkunnades en fällande dom i Högsta domstolen: grovt jaktbrott, villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst!

Högsta domstolen
En minst sagt upprörande dom. I paragraf 28 i jaktförordningen sägs det att ägaren av tamdjur har rätt att utöva skyddsjakt om vargen angripit och skadat ett djur och är på väg att göra ett nytt angrepp. Lagen säger också att detta måste ske i direkt anslutning till angreppet. Högsta domstolen menar att attacker med tio minuters mellanrum och med ett avstånd på 500 meter inte är förenligt med lagen!
Detta är en tolkning av lagen som Högsta domstolen är tämligen ensam om, i varje fall om man bortser från rovdjursförespråkarna.
Det har tagit rättsväsendet två och ett halvt år att komma fram till att djurägaren gjort fel, efter en mycket tveksam lagtolkning.
För djurägaren handlade det om några sekunders betänketid innan han sköt mot vargen, som då bara var 50 meter från hans kor. Han var helt övertygad om att han hade lagen på sin sida. Vargen hade redan gjort en attack och nu var den på väg att göra ytterligare en attack.
I riksåklagarens plädering framhölls det att det måste vara den som själv drabbats av tidigare skador på tamdjur som får skjuta när en varg går till nytt angrepp.
En horribel lagtolkning som skulle innebära att en varg som till exempel attackerar hästar på sommarbete, där det är vanligt att flera olika hästägare släpper ihop sina djur, inte får skjutas sedan man utan framgång försökt skrämma i väg den.
Precis samma problem får renskötarna när en varg attackerar en renhjord. Hur ska en renskötare snabbt kunna avgöra vem som äger varje enskild ren. Upprörande!

Stort stöd
Djurägaren som nu fällts har fått ett stort och massivt stöd från grannar och inte minst från landsbygdens vänner i Roslagen.
Samtidigt som domen till 120 timmars samhällstjänst uppfattas som onödig.
Många menar att djurägaren redan gjort en samhällstjänst!
Mannens försvarsadvokat, Bernt Lindqvist, förbundsjurist vid Jägarnas Riksförbund, ska nu försöka få en överprövning av fallet i EU-domstolen då han anser att domen i Högsta domstolen kränkt de mänskliga rättigheterna och strider mot normala rättsbegrepp. Göran vänder kappan
Om ungefär ett år beräknas statsminister Göran Persson flytta till sin nyinköpta gård, Torp. Till Aftonbladet säger han att det känns som en plikt att hålla hagarna uppe med betesdjur.
Ansvaret känns förmodligen stort sedan fäbobrukarna i Dalarna tvingas ta hem sina djur på grund av rovdjursproblem.
Det var inte heller länge sedan Persson kände tveksamhet till att äta kött, nu när han blivit gårdsägare har han plötsligt förstått det jaktliga värdet och även tagit jägarexamen!
När hans egna tamdjur och jakt i framtiden plågas av rovdjur kanske han också förstår problemen med dagens rovdjurspolitik.

HOLGER NILSSON
Jaktjournalen Mars 2005

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser