Uppmaning: Städa bort fågelmat – på grund av björn

Gävleborg (JJ) Befolkningen i Gävleborg uppmanas att städa bort bland annat fågelfrön och talgbollar – för att björnar inte ska bli närgångna och farliga.

Gävleborgs befolkning uppmanas städa bort allt som björnar kan tycka om att äta. Foto: Gettyimages

Det är länsstyrelsen i Gävleborg som går ut med uppmaningen: Städa bort allt som björnar kan betrakta som mat.

”Björnar har ett väl utvecklat luktsinne och lockas av allting som luktar. Om en björn kommer åt exempelvis fågelmat, havre, sopor eller fallfrukt är risken stor att björnen kommer att vara kvar i området så länge maten finns kvar”, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Uppmaningen från myndigheten är skriven för att förebygga att björnar lockas till bebyggelse och att de vänjer sig vid människor.

”En björn som blir van vid människor kan snabbt förlora sin skygghet och därmed utvecklas till en farlig björn”, skriver länsstyrelsen i Gävleborg.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser