Uppdateras: Åtta vargar är nu skjutna

Värmland (JJ) Licensjakten på varg startades upp nu på morgonen i Värmland och Örebro. Nu har åtta vargar rapporterats in till länsstyrelserna, sju är fällda och en är påskjuten.

Klockan 17.19 har åtta vargar rapporterats in till länsstyrelserna. Fem i Värmland och tre i Örebro län. Fyra av de fem vargarna i Värmland har fällts i Gårdsjöreviret. En har har fällts i Kläggenreviret.

I Örebro län har hittills en varg rapporterats skjuten i Norareviret. Ytterligare två vargar har skjutits precis i gränstrakterna mellan Norareviret och Mårdhyttan. Den ena var fortfarande inte funnen när Jaktjournalen kontaktade länsstyrelsens kontaktperson vid 17-tiden. Eftersök pågick.

Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen I Värmland hade under eftermiddagen inte fått in all information kring de skjutna vargarna i Värmland.

– Det jag vet är att de två först skjutna vargarna är ungvargar och att den fjärde var en varghanne, säger hon.

Enligt Maria Falkevik finns det en familjegrupp i Gårdsjöreviret. Hur många individer det rör sig om vet hon inte. Länsstyrelsen har inte heller tagit ställning till hur de ska agera om det visar sig finnas vargar kvar i de utpekade reviren när 24 vargar fällts i länet och eventuell jakttid kvarstår.

En fråga som i dagsläget förblir obesvarad är om raderandet av reviren är överordnat, avskjutningen av 24 vargar.

– Det får vi ta ställning till då. Eftersom vi inte vet hur många vargar det finns i varje revir, har vi utgått från en genomsnittlig gruppstorlek på sex vargar, säger hon.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser