Uppdaterad: Spännande björnjakt i Järpen

Järpen (JJ) Det har varit en mycket spännande björnjakt idag utanför Järpen. Efter flera timmars hundarbete och närkontakt med passkyttar kunde Robin Strömqvist, Ramsele, skjuta en björnhane.

Jakten har utspelat sig på Exklusive Adventures arrendemarker i Håckren utanför Järpen. Där Robin Strömqvist och Lars Andersson gudiat fem norska gäster.

– Redan igår hade vi tag på björn som tyvärr smet upp till fjälls för oss. Men vi har mycket björnskit på vägarna som vi sparkar bort och i morse hittade vi en färsk skit på en väg och jag släppte mina blandrashundar Buniak och Norma, berättar Robin.

Ganska snart fick hundarna ordning på spåret och efter en stund blev det gångstånd och ståndskall i perioder.

– Björnen tog samma väg som förra gången, men nu hade jag satt två postskyttar där. Och det blev ståndskall väldigt nära dem, en av norrmännen hade ståndskallet på 39 meter, berättar Robin.

Men björnen fick vittring av passkyttarna och sneddade upp mot fjället. Men Norma och Buniak ställde björnen igen och Robin lyckades springa och genskjuta.

– Jag såg björnen en gång på 20 meter men fick inget bra läge att skjuta. Sedan började björnen gå sakta och jag gick parallellt bredvid och försökte komma till skott. Plötsligt fick jag en chans och björnen gick omkull, men låg och sprattlade lite. Jag trodde att han var gången, men så kom hundarna och han gick upp igen.

– Han rundar en stor tall och får syn på mig och kom emot mig, jag kunde dock avsluta och då är avståndet kanske 10 meter. Det var en otroligt spännande jakt, alla passkyttar har varit nära, berättar Robin, som även sköt en björn andra jaktdagen hemma i Ramsele.

Uppdaterat 18.57: Björnen en hane vägde 191 kg!

Gästerna vid Exklusive Adventure i Järpen var alla nära att skjuta dagens björn. Från vänster; Torgeir Welve, Ove M Hatlestrand, Jan Hegre,  Axsel H Hembre, samt Paal Larsen. Skytten Robin Strömqvist håller i sina hundar Buniak och Norma.
AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser