Uppdaterad: Sköt björn utanför Långsjöby

Storuman (JJ) För 14 dagar sedan fick Robert Salomonsson, Vilhelmina, sin duktiga björnhund Urak biten av en björn. Idag jagade han för första gången och Robert fick skjuta ännu en björn för honom.

Det var i samband med en björnjakt i Doroteafjällen som Urak blev biten av en björn som var skjuten. I ett sista desperat försök att komma upp lyckades han hugga Urak i ett baklår.

– Såren har läkt bra och jag har bandat med honom de två senaste dagarna och allt har sett bra ut. Idag blev jag inringd till ett område utanför Långsjöby där man jagat älg och sett björnvisten, berättar Robert, som just nu fått fram björnen till väg med sina jaktkompisar.

– Jag gick och bandade upp mot ett berg och Urak började markera. Jag misstänkte björn och släppte honom, 2-3 kilometer bort blev det upptag och ståndskall. Men jag var faktiskt osäker om det var älg han skällde, förklarar Robert.

Tillsammans med sambon, Nathalie Jonsson, som filmade jakten, smög han in mot ståndskallet och släppte även på Frisko. Då gick ståndskallet loss och drog iväg cirka 500 meter, för att sedan vända och gå tillbaka till upptagsplatsen.

– Då förstod jag att det var björn, jag meddelade till jaktlaget att hundarna skällde björn. Efter en stund gick ståndskallet loss och fortsatt i långsamt gångstånd mot en skogsbilväg. Där satt en passkytt och han fick en bra skottchans när björnen klev upp på vägen, men då var Urak i sida med björnen och han kunde inte skjuta.

Efter ett tag blev det återigen ståndskall, nu i en tät contortaplantering.

– Jag och Nathalie smög in på ståndet och tros att det var tätt lyckades jag fälla björnen, en stor björn, förklarar Robert, som nu väntar på besiktning och vägning. (JJ återkommer med vikten.)

Uppdaterad 13/9 kl 08.27: Björnens vikt var 260 kg.

Urak är frisk igen, första släppet efter sjukskrivningen resulterade i en rejäl björnhane för Robert utanför Långsjöby i Storumans kommun. Frisko fick hjälpa till efter att Urak ställt björnen.
AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Annonser