Uppdaterad: Robin Strömqvist sköt björn på stånd

Ramsele (JJ) Bara för någon timme sedan, nu på torsdag eftermiddag, fällde Robin Strömqvist, Ramsele, en mörk björnhanne på ståndskall för två av sina duktiga hundar.

Robin Strömqvist, Ramsele, är ännu en ung duktig björnjägare som satsar på björnhundar. I morse var han inbjuden som hundförare med ett jaktlag i Kälarne. Jämthundstiken Kita och avkomman Buniak (efter Robert Salomonssons Urac) fick då tag på en liten björn som snurrade runt. Men man lyckades aldrig komma till skott.

– Jag och pappa, Lars, bestämde oss för att göra ett släpp nu i eftermiddag hemma i Ramsele, på marker inom Hocksjö älgskötselområde. Jag hade fått tips att de som jobbar med vindkraftparken att de sett mycket björnskit på ett område, berättar Robin för Jaktjournalen.

Robin släppte Boniak och kullstystern Norma, som båda är efter Kita och Urac. De tvååriga hundarna fick snart tag på ett spår och efter en stund kom också ett upptag. Men det snurrade runt inom ett område på kanske 100×100 meter.

– Pappa gick med mig först, men när jag började gå in mot det här området ställde han sig på pass. Det blev ståndskall och jag trodde ett tag att de fått upp en älg. Men när jag var på cirka 20 meter hörde jag hur det fräste och då förstod jag att det var björn.

– Plötsligt kom Buniak till mig för att hälsa och då dök björnen plötsligt upp bakom hunden, men det gick så fort att jag han inte skjuta. Istället gick björnen undan 200 meter och sedan blev det nytt ståndskall, berättar Robin med stor inlevelse.

– Jag smög in på nytt och nu var det ändå tätare skog än tidigare. Trots att jag var inne på 10 meter såg jag inte björnen. Plötsligt reste sig dock björnen ur ett myrsly där den hade legat. Jag sköt direkt och björnen stöp. En jäkla härlig känsla!

Björnen är ännu inte vägd, men Robin uppskattar björnen till minst 140 kg. (Uppdatering; björnen vägde 215 kg).

– Alltid kul när hundarna fungerar bra. I morgon åker jag till Valsjöbyn och Fredrik Myhr och guidar under björnjakt. Hör av mig till Jaktjournalen när vi skjutit…

Robin Strömqvist kunde tack vare ett bra hundarbete fälla en fin mörk björnhane utanför Ramsele för någon timme sedan.

Är du också ute på björnjakt, MMS:a till Jaktjournalen: 070-395 00 94.Du kan också följa oss på Facebook och Instagram, eller vår JJ-app som du laddar ned i din smartphone.

Självklart hittar du också det bästa i tidningen.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser