Uppdaterad: Roberts björn är Svensk rekord!

Åsele/Junsele (JJ) Robert Salomonsson har skjutit en riktigt stor björn i Degersjö. Vikten är ännu okänd, men gårdagens björn på 205 kg är liten i jämförelse. Uppdaterat: SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) bekräftar att Roberts björn på 350 kg är svenskt rekord. Den tidigare rekordnoteringen var 338 kg. En björn som sköts i Risede Jämtland 1983.

Jägarna i Degersjö jaktlag, mellan Junsele och Åsele i Västernorrland ringde i morse efter Robert Salomonsson när de hittat en ny och färsk björnskit på en skogsbilväg.

Robert och sambon Nathalie Jonsson fanns på plats tidigt i morse och när man presenterade spåret för blandrashunden Gnistra uppträdde hon konstigt och ville inte riktigt gå iväg.

– Det var himla märkligt, vi såg att spåren var stora men Gnistra brukar inte reagera så här. Vi släppte också Frisko och då drog de iväg och det blev upptag bara 400-500 meter bort, berättar Nathalie.

Det blev gångstånd och ibland stannade det i korta perioder. Robert och Nathalie började gå efter ifall det skulle bli ståndskall. Och redan innan hundarna släpptes hade postskyttar satts ut.

– Efter tre kilometer blev det stopp och då stod ståndskallet bara 200 meter från passlinan. Då var det jäkligt spännande, fortsätter Nathalie.

– Vi gick in på ståndet och började se hundarna, men vi såg inte björnen. Då förstod vi att hundarna stod en bit från björnen och det är mycket ovanligt. Redan då började vi ana att det här var en riktigt stor björn.
– Vi gick förbi hundarna för att kunna se björnen, men stötte istället, berättar Nathalie.

Efter en ganska kort förflyttning blev det ståndskall igen och Robert och Nathalie gick in på nytt.

– Även den här gången förstod vi att hundarna hade respekt och vi trodde att de stod och skällde mot tätt ris nedanför en skogsbacke. Då skulle Robert vrida upp förstoringen på kikarsiktet för att försöka se vart Frisko tittade, då upptäckte han plötsligt att björnen stod uppe i backen och tittade på oss, avståndet var cirka 60 meter.

– Robert vinkade åt mig att jag skulle komma upp bakom axeln på honom för att filma. När han lyfte studsaren hade han tänkt skjuta i huvudet, men ändrade sig och väntade på att den skulle vrida bort huvudet och istället komma åt halsen. Så blev det och i skottet snurrade björnen runt och då sköt Robert ett skott till, berättar Nathalie.

Nu föll björnen och rullade utför slänten in i en björk.

– Trots att björnen var död vågade inte hundarna fram och det är mycket ovanligt. Hur stor björnen är vet vi inte just nu, men den vi sköt i går vägde 205 kg och den är liten i jämförelse.

– Just nu håller vi på att hugga en väg och försöka få fram björnen till vägen, inte det lättaste, men det kommer att gå, berättar Nathalie för Jaktjournalen.

Så fort björnen är vägd kommer vi att uppdatera vikten.

Uppdaterad: kl 14.53:
Robert Salomonsson meddelade till Jaktjournalen  att björnen väger 350 kg enligt länsstyrelsen.

– Det känns overkligt. Vågen stannade på 350 kg trots att vi tömt den på cirka 20 liter blod. Han stod där som en kung i skogen med framlabbarna över en vindfälla. Jag tittade på Frisko och upptäckte att björnen stod i backen, jag vred upp kikarsiktet på 6 gånger och tände rödpunkten. Samtidigt som jag frågade om Nathalie filmade, det gjorde hon.

– Jag höll rakt i skallen, men insåg att det här är en jäkligt stor björn och ville inte skjuta sönder kraniet. Sänkte och sköt i stickhålet, sedan sköt jag två snabba i halsen. Ville inte att björnen skulle skada hundarna, som det blev i går med Urac. Nu känns det bara otroligt skönt, berättar Robert.

De tidigare toppnoteringar på tyngsta björnar är den så kallade Risedebjörnen på 338 kg, samt en hanbjörn utanför Boden på 343 kg. JJ reder ut vikterna i tidningen, där Ni får exklusiva bilder enbart för JJ från den spännande jakten.

Uppdatering 2:
Jessica Åsbrink, SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) kan bekräfta att Robert Salomonssons björn på 350 kg är nytt svenskt rekord. Den tyngsta björnen som är skjuten tidigare är den så kallade Risedebjörnen som sköts i Nordvästra Jämtland 1983. Vikten var 338 kg och skytten heter Björn Erik Gustavsson.

Robert Salomonsson har skjutit en riktigt stor björn nu på förmiddagen. Här tillsammans med Nathalie Jonsson som filmade avslutningen. Inom kort får vi även veta hur mycket björnen vägde.Just nu lastas jättebjörnen av starka jägare i Degersjö jaktlag.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser