Uppdaterad: Rätt neka Molstaberg skyddsjakt

Molstaberg (JJ) Det var rätt av länsstyrelsen i Stockholm att neka skyddsjakt på varg på Molstabergs gård. Det slås fast i en dom i Förvaltningsrätten i Luleå. LRF meddelar att domen kommer att överklagas.

Förvaltningsrätten Luleå ger länsstyrelsen i Stockholm rätt. Kriterierna för skyddsjakt på varg är inte uppfyllda på Molstabergs gård, enligt rätten. Foto: Anders LIndell.

Länsstyrelsen skriver i sitt pressmeddelande att rätten anser att det funnits betydande svagheter i stängslingen kring fåren.

Därför är kriterierna för skyddsjakt inte uppfyllda, enligt Förvaltningsrätten.

Familjen som driver Molstabergs gård i Södertälje kommun sökte skyddsjakt efter att uppemot 65 får dödats i två attacker den 2 och 5 maj. LRF driver ärendet som pilotfall och bistår familjen i den rättsliga tvisten.

Om domen står sig och blir prejudicerande försvåras möjligheterna för djurägare som saknar så kallat rovdjursavvisande stängsel, att få igenom skyddsjakt på varg i framtiden.

”Ett av de värsta exemplen”

I ett pressmeddelande skriver LRF att Förvaltningsrätten inte prövat fallet mot alla delar i relevant lagstiftning.

”Förvaltningsrätten har valt en enkel väg genom att okritiskt godta länsstyrelsens argumentation om varför skyddsjakt inte medgavs. Domskälen handlar nu i stort sett enbart om en grind stod öppen eller ej”, skriver LRF.

Förbundet anser att Förvaltningsrätten borde ha gjord sin bedömning med utgångspunkt i Riksdagens beslut, att tamdjurshållning inte påtagligt får försvåras på grund av rovdjur. LRF efterlyser en socioekonomisk hänsyn.

– Fallet är ett av de värsta exemplen på hur rovdjursförekomst får plåga djurhållare i åratal utan att länsstyrelsen vidtar nödvändiga åtgärder. Situationen i trakten av Molstaberg är mycket långt från riksdagens uttalade vilja, säger LRFs jakt- och viltexpert Anders Wetterin, i pressmeddelandet.

LRF kommer att överklaga domen till Kammarrätten.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼