Uppdaterad: Lodjur oroar Hedebor

Hede (JJ) Ett lodjur, som visat aggressiva tendenser har den senaste tiden vandrat omkring bland bebyggelsen i Hede, i centrala Härjedalen.

– Plötsligt fick jag en dag se ett lodjur vid min >tomtgräns. Jag tog upp mobiltelefon för att ta några
bilder. Men sedan gjorde den ett utfall mot mig och fräste, men dessbättre vände det och försvann, berättar Hedebon Ernst Westlund.

Ett besök fick även Sofia Karlsson och hennes familj, hon berättar:

– Barnet upptäckte lodjuret, de kom in, berättade att det var ett djur av något slag som hade gått in i ladugården. Jag fick snabbt med mig barnen in i huset.

Hon tycker också att lodjuret måste bort från Hede, det går inte att ha ett rovdjur mitt inne i samhället.

– Även om det inte varit aggressiv mot oss så vet man ändå aldrig vad som skulle hända.

En kvinna som såg lodjuret genom fönstret öppnade detta och då sprang lodjuret mot henne och var nära att hoppa in genom fönstret.

Vid ett annat tillfälle var det flera personer tillsammans som fick uppleva lodjuret bara mycket nära håll, några meter, och det verkade helt orädd. De som sett djuret bedömer vikten till cirka 20 kilo och det finns saker som talar för att det har många år på nacken.

På länsstyrelsen i Östersund säger rovdjursförvaltaren Johan Nyqvist att man avvaktar men att det kan bli tal om skyddsjakt.

Uppdaterad: Under fredagsförmiddagen beslutade länsstyrelsen att tillåta skyddsjakt på lodjuret.

Ett lodjur vållar uppståndelse i Hede där det går runt i begyggelsen.

Lodjuret har även gjort utfall mot några Hedebor, dock utan att skada någon.Foton: Sofia Karlsson.

AKTUELLT

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser