Uppdaterad: Länsordförande sköt mot varg

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundets ordförande för Värmlands länsförening, Lennart Johannesson avstyrde i morse en vargattack mot en gråhund genom att skjuta varningsskott. Hunden vårdas nu för skador i lår och bakkropp. – Jag vågade inte skjuta på vargen eftersom jag riskerade att träffa hunden, säger han.

Gråhunden Cliff klarade sig undan angreppet med livet i behåll. Foto: Lennart Johannesson
Incidenten inträffade när Lennart Johannesson jagade älg i Lökeneskogen, norr om Karlstad. Plötsligt hör han hur jaktkamratens gråhund Cliff skriker till. Han springer mot platsen för allt han förmår och lyckades dessutom koppla upp sin egen jaktjhund på vägen.

När han är knappt 60 meter från gråhunden ser han hur en vuxen varg ligger på Cliff och hugger den. För att inte riskera att hunden träffas skjuter Lennart Johannesson över vargen, som kastar och springer i väg när skottet går av.

– Jag tog upp bössan och höll mitt i vargen men den låg med bröstkorgen mot gråhunden så därför höjde jag bössan och sköt över. Jag hörde ju att gråhunden fortfarande var i livet, säger han.

Med i jaktlaget fanns en veterinär som snabbt kunde konstatera att Cliff kommer klara sig men han kördes ändå till veterinärkliniken i Karlstad där såren rengjordes och hunden kunde plåstras om.

– Hade jag kommit en minut senare hade hunden varit död. Det var en riktigt stor gulgrå varg som attackerade den.

Så sent som i förrgår hade Lennart Johannesson i egenskap av länsordförande med sig utländska jägarorganisationsdelegater från FACE på älgjakt. De fick uppleva traditionell svensk älgjakt med löshund och var imponerade av den etik den svenska jägarkåren har när det kommer till hundanvändning på jakt.

– Tänk om attacken hade ägt rum när de deltog på jakten. Situationen här i Värmland är katastrofal nu, säger Lennart Johannesson.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser