Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Jägareförbundets ordförande i länet, Ulf Berg, är kritisk till att reviret inte töms.

– Vi ville ha jakt på två vargar, eftersom allt tyder på att det finns två kvar i reviret. Idén var väl att tömma reviret, säger Ulf Berg.

Nu har länsstyrelsen meddelat att ytterligare en varg får skjutas i Flatenreviret. Detta eftersom en varg hade skabb och inte räknas in i licensen.

Ulf Berg tycker att resonemanget är märkligt.

Efterlyser samordning

– Vad hade hänt om alla sex i tilldelningen haft skabb. Skulle vi fått skjuta sex till? Om stammen tål det, så borde vi väl ha fått tolv vargar i tilldelning från början, säger Ulf Berg.

Han har dock viss förståelse för länsstyrelsens dilemma.

– Allting bygger ju på inventeringar som gjordes förra vintern. Det som skett efter det i reviren har man ingen kunskap om, säger Ulf Berg.

Han efterlyser också en samordning mellan länen.

– När det nu konstaterats att det inte fanns sex vargar i reviret som jagas i Värmland, Vimyren, så borde vi åtminstone kunna skjuta två till i Dalarna utan att tilldelningen överstiger det totala i landet, 22 vagar, säger Ulf Berg.

I nedanstående webbradiointervju förklarar chefen för rovdjursförvaltningen i Dalarna, Jonas Bergman, hur länsstyrelsen resonerat kring ytterligare vargjakt i länet.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼