Uppdaterad II: Robert Salomonsson fortfarande misstänkt för grovt jaktbrott

Överkalix ((JJ) I fredags greps björnjägaren Robert Salomonsson, Vilhelmina, sedan han fällt en björn utanför Överkalix i Norrbotten. Nu berättar han för Jaktjournalen vad som hände.

 

Robert var tillsammans med sin sambo, Nathalie Jonsson, bjuden tillsammans med två andra personer till en björnjakt i en by utanför Överkalix.

Förutom jaktledaren var ett knappt tio-tal personer ute för att jaga björn. I ett område där jaktlaget tidigare jagat och fällt älg hade man upptäckt björnskit på en skogsbilväg.

Hur började jakten?
– Vi fick en beskrivning där vi skulle börja leta björn. Och mycket riktigt hittade vi björnskit på vägen ganska snabbt. Jag och Nathalie gick med Pelton och Frisko. Ganska snart började Frisko markera spår och drog iväg upp i en contortaplantering och började skälla. Jag hörde direkt att det var björn det handlade om, berättar Robert Salomonsson.

Hade du någon kontakt med jaktlaget under jakten?
– Ja när hundarna började skälla ropade jag på jaktradion och frågade om de hörde hundarna, och fick svar att de också hörde hundarna.
– Jag smög in på ståndskallet och såg björnen på cirka 15 meter, jag sköt ett skott men det tog dåligt och björnen gick undan.

Hur långt gick björnen?
– Cirka 2 till 2,5 kilometer. Då ropade jag på radion igen och frågade om det var okey att skjuta där björnen befann sig. Jag fick grönt att det bara var att skjuta. Samtidigt dök det upp en polishelikopter över mig och jag ropade på nytt och berättade att det var en polishelikopter i luften över mig.
– Jag fick till svar att den varit i området hela morgonen och höll på med något annat. Samtidigt flög den iväg bort från oss.

Vad hände sedan?
– Hundarna gjorde ett jättebra jobb och jag lyckades komma in på ståndet och skjuta björnen. Jag meddelade direkt att jag fällt björnen och att allt gått bra. Jag kom också överens med en av jägarna att ta min bil och möta upp mig på närmaste skogsbilväg.
– Jag ringde och rapporterade björnen till länsstyrelsen och kom överens med besiktningsmannen att vi skulle ses i en vägkorsning med björnen.
– Sedan bar vi fram björnen, en liten hona på 45-50 kg och lyfte in den på lastflaket på min bil.

Misstänkte du då att något var fel?
– Nej, jag hade fått klartecken att skjuta och allt hade gått bra.
–  Sedan dök det upp ett par andra personer och en ung grabb som berättade att björnen var skjuten på deras mark. Jag berättade då att jag inte kände till det utan fått klartecken från jaktledaren där vi startade jakten.
 

När dök polisen upp?
– Jag körde bort till vägkorsningen där vi kommit överens om att träffas. Polishelikoptern kom och landade och pratade med jaktlaget. Jag och Nathalie tog ut hundarna som inte jagat och rastade dem, samtidigt som vi lyfte ur björnen.
– Den unga grabben kom fram och jag visade honom hur man tar ur en björn. Under tiden kommer en polisbil och en polisbuss och de började kontrollera vapenlicenser på vi som var där.  

Misstänkte du då att du skulle bli häktad för tjuvjakt?
– Jag diskuterade situationen med det andra jaktlaget och fick björnen av jaktlaget. Under tiden förhörde polisen de andra jägarna och allt gick lugnt tillväga.

Vad hände sedan?
Efter att ha väntat med polisen vid björnen en timme kom de fram till mig och berättade att jag var häktad misstänkt för jaktbrott. Jag fick lämna ifrån mig vapen och ammunition. Nathalie förhördes mittstänkt för medhjälp till jaktbrott.

– Sedan blev vi transporterade till Polishuset i Kalix i var sin bil där fick jag ta av mina  kläder och blev inlåst i en cell. De beslagtog även min bil. Klockan var då runt 15.30 på fredagseftermiddagen. Nathalie fick vänta i receptionen under tiden.

– Vid 19-tiden blev det förhör och jag berättade vad som hänt. Under förhörets gång framgick det att mycket missförstånd uppstått under dagen.

Var du orolig?
– Nej, men det var ingen rolig situation. När förhöret var slut blev jag inlåst i cellen igen och polisen, som var korrekt och bra, berättade att han skulle kontakta åklagaren som skulle ta ställning.
– Jag somnade och blev väckt några timmar senare och blev frisläppt. Jag kvitterade ut mina vapen och annan utrustning.

Vet du vem som tipsat polisen?
– Nej jag vet inte det, men jag vet att anmälan om tjuvjakt kom in redan innan vi sett björnen. Det känns som att någon ville jäklas och lägga käppar i hjulet, berättar Robert Salomonsson.

– Den fällda björnen fick jag av jaktlaget där jag avslutade och fällde björnen.

– Det har hänt otroligt mycket den här hösten, hundarna har jagat jättebra. Men jag har också haft otur med skador, Urac blev björnbiten kom igen, men blev sedan boghalt och måste kanske opereras. Gnistra blev träffad av kulsprider och opererades. Gråhundstiken Centa är i höglöpen och sedan har vi också varit utsatta för en björnattck och mycket annat.

– Björnen jag sköt i fredags var den 17:e björnen för mina hundar i höst, berättar Robert Salomonsson.

Uppdaterat:

Faller ligger nu på miljöåklagare Christer Jarlås bord i Östersund.
– Jag har gett polisen direktiv att förhöra ytterligare personer. Många är redan förhörda men vi fortsätter utredningen så länge det finns oklarheter, förklarar Jarlås.

Jaktledaren Egon Koskiniemi, Karkjärv, hävdar bestämt att han inte gett klartecken att gå in på eras mark för att skjuta björnen.

Robert Salomonsson är i nuläget misstänkt för grovt jaktbrott.

Läs mer om händelsen i Jaktjournalen nummer 12/2013.

Robert Salomonsson misstänktes för tjuvjakt, men släpptes efter förhör. Arkivbild. Björnhona som sköts för en dryg vecka sedan utanför Överkalix i ett annat jaktlag.
AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser