Uppdaterad: Första björnen skjuten i Värmland!

– Vi gjorde en chansning när vi sett björnspillning i ett område. Totalt var vi ett 15-tal jägare som satte ut på marker som tillhör Fastnäs vvo, norr om Ekshärad, berättar skytten Peter Axelsson, Ekshärad, som fällde en björnhanne vid 08-tiden i morse.

När väl jakten kom igång gick det snabbt. Peter hade inte suttit länge på ryggsäcken när han plötsligt hörde ett ljud bakom sig.

– När jag vänder mig om är björnen bara tre meter bakom mig. Jag satt och tittade in mot såten där hunden skulle släppas, men tydligen hade björnen gått en stor krok och kom i ryggen på mig, berättar Peter.

– Trots att björnen var så nära sköt jag och det tog ganska bra, sedan sköt jag ytterligare två skott för att vara säker. Just när jag sköt var jag helt lugn, men efteråt fick jag lite puls.

Björnen, en hane på cirka 100 kg, var Peters andra björn. För fyra år sedan sköt han också en björn utanför Ekshärad. Dagens björn fälldes alltså på Fastnäs vvo:s marker som ligger norr om Ekshärad, på västra sidan Klarälven.

Peter Axelsson tycker att björnstammen ökar i norra Värmland, men det är framför allt på östra sidan Klarälven man gör flest björnobservationer.

Senare under dagen kommer bild från den lyckade jakten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser