(UPPDATERAD) EXTRA! Genetiskt viktig varg i Gåsborn-reviret!

ÖREBRO/VÄRMLAND(JJ). Det finns en genetiskt viktig varg i Gåsborn-reviret som delas mellan Värmlands län och Örebro län. Det handlar om en avkomma från den finskryska hannen i Kynnareviret i Norge.

En naturbevakare från länsstyrelsen tog prov på spillning från den aktuella vargen i Värmland i mitten av december förra året.
Länsstyrelsen fick provsvaren den 8 februari och därmed stod det klart att vargen hade finskryska gener. Detta var en överraskning för personalen som arbetar med rovdjur i länet.

Och denna varg kan nu komma att få en stor inverkan på förvaltningen av vargstammen i området.
– Det borde betyda att det här reviret kan komma att undantas vid licensjakten på varg nästa år, berättar Fredrik Wilde som är rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Örebro län.

Enligt Fredrik Wilde har det samlats in en annan spillning i Örebro län inom Gåsborn-reviret, detta är troligen spillning från en avkomma till den genetiskt viktiga vargen i reviret.Han uppger att dna-analysen alltså tyder på att en av föräldrarna i Gåsborn-reviret är Kynna-avkomma, därmed gör han en preliminär bedömning att valparna borde ha en viss del finskryskt blod i sig. Nu väntar länsstyrelsen på fler analyser från länet.

I Gåsbornsreviret har man spårat totalt fyra vargar. Och länsstyrelsen arbetar just nu med att sammanställa inventeringsresultaten från länet.

Text: Göran Persson

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser