UPPDATERAD: EXTRA: Beslut om skyddsjakt på varg i Idre

IDRE(JJ). Länsstyrelsen i Dalarna har tagit beslut om att det blir skyddsjakt på en varg i området kring Idre. Samebyn har ansökt om skyddsjakt på grund av att vargen upphåller sig inom renskötselområdet.

Det är länsstyrelsen som kommer genomföra skyddsjakten, eller av personal som myndigheten utser, eller av samebyn om vargen observeras och läge uppkommer.
Länsstyrelsen har beslutat att jakten får bedrivas med hjälp av helikopter – under förutsättning att pilot, skytt och eventuell bisittare har dokumenterad erfarenhet från verksamheten. 

Det skall utses två jaktledare, en från samebyn och en av länsstyrelsens personal.
Jakten påbörjas först om och efter det att vargen varit synlig, observationen ska också vara gjord i ett sådant område där helikopter kan användas för jakten.

Den bedömning som länsstyrelsen gör är att vargen är etablerad i området, detta grundar man på att spillning från samma individ hittats från september förra året och fram till maj i år.

Man bedömer även att det finns risk för att fler skador uppkommer, detta eftersom minst två renar dödats av varg under maj och juni månad. Den första attacken skedde av den stationära vargen och den andra attacken har skett i åretruntmarkerna.

Eftersom vargen är av skandinavsikt ursprung så bedömer länsstyrelsen att jakt inte nämvärt kommer att försämra artens bevarandestatus.
Beslutet gäller fram till och med klockan 12.00 den 7 juli år 2011.

Text: Göran Persson

Fotnot: Se även notis den 22/6.

AKTUELLT

Gråhunden Zero räddad ur isvak efter en halvtimme

Det var nära att livet tog slut för gråhunden Zero på lördagen. Han gick genom isen och kämpade en halvtimme i vaken innan brandkåren lyckades rädda honom. – Chocken har inte lagt sig riktigt, säger husse Alexander Ekstam.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser