Uppdaterad: Erik sköt en till björn innan lunch

Erik Söderlund, plottiken Bonnie och gårdagens björnhanne på 107 kilo. Hedsta (JJ) Erik Söderlund har turen med sig den här björnjaktspremiären. Innan lunch i dag har hunnit med två börjar i Gävleborgs län. Totalt tre björnar sedan jakten började igår. Eriks egna hundar har gjort bra insatser

Erik Söderlund jagar med sina två kamrater Pontus Klar och Magnus Walter. Tillsammans disponerar de över två plotthundar och två gråhundar. Erik själv satsar hårt på rovdjursjakten och har startat en egen kennel, rovjägarens kennel.

I går fick hundarna tag på en björn i Hjärtvallen, Ramsjö inte långt i från Ljusdal. Björnen buktade uppe i berg och Erik kunde till slut genskjuta drevet. Björnen gick dock undan så erik släppte på sina gråhundar och det blev det stopp. Gårdagens björn var en hanne på 107 kilo.

I morse släppte grabbarna på ett färskt spår intill rykande varm björnskit hemma i byn Hedsta. Jakten blev inte så lång. Efter två timmar kunde Erik komma in på ståndskallet och avsluta.

– Hundarna stod med björnen ute i högt gräs, men jag visste att de står nära och lokaliserade björnen till slut.

Björnen en hanne på uppskattningsvis 120 kilo har ännu inte vägts och besiktats.

Erik med dagens björn, en hanne på cirka 120 kilo.

Bara ett par timmar ringdes Erik in av ett jaktlag i Ackenvallen strax norr om Bäckan. De hade haft kontakt med björn men inte fått till någon bra jakt. Erik stack dit med Magnus och de två gråhundarna Passat Cassa och Dalkölens Birk. Hundarna släpptes på spåret och snart var jakten i fullgång.

– det blev ståndskall rätt snart men björnen stod i oerhört tätt skogsområde så vi stötte björnen för att hundarna skulle kunna ställa om där det var enklare att avsluta. Efter en stund blev det stopp på nytt och jag kunde skjuta björnen, en liten hanne, säger Erik.

Erik med björnen och sina två gråhundar Passat Cassa och Dalkölens Birk.
AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser