Uppdaterad: Brunt blåbärsris oroar

Kungsbacka (JJ) På många håll runt omkring i södra Sverige är blåbärriset helt brunt. Den långvariga kylan och barmark tog har slagit ut riset. Detta kan ha effekt på fodertillgången för klövviltet till hösten.

Vi kan knappast förvänta oss ett blåbärsår i år. På många håll har frosten slagit ut riset. Foto: Holger Nilsson
Flera jägare har hört av sig till Jaktjournalen och är oroliga för fodertillgången framöver för klövviltet på sina marker. Blåbärsriset är i stora områden helt brunt. Vanligtvis brukar de delar av riset som skyddas av snön under kalla perioder klara sig och vara grönt så här års.

Enligt Ola Langvall, koordinator vid enheten för skoglig fältforskning på SLU har också sett fenomenet men menar att det är för tidigt för att säga något än.

– Först i mitten av juli kan man få en uppfattningen om problemet. Då ser man om hela riset dött eller det bara varit topparna som inte klarat sig. Sedan ska man veta att blåbärsriset inte dör helt. Rotsystemet klarar sig och det kommer komma nya årsskott, säger han.

Roger Bergström, professor emeritus vid institutionen för vilt, fisk och miljö har också hört talas om det bruna blåbärsriset.

– Blåbäriset är en mycket viktigt foderart för många viltslag. Rådjur äter den året runt och älgar äter den under höst och snöfattiga vintrar. Om det inte finns något ris får de gå över till annan föda, säger han.

Enligt Roger Bergström finns det inte någon forskning på blåbärsrisets betydelse som foder. Något som han efterlyser. Han kan därför inte säga om en drastisk nedgång i bärriset kan medföra populationsförändringar hos klövviltsarter på det lokala planet.

– Det är ingen katastrof men det kan nog bli svårare för en del arter. Man skulle titta närmare på detta, säger han.

Sedan vi publicerade artikeln har fler personer hört av sig till Jaktjournalen, bland annat Maj-Lis Pettersson, statskonsulent i växtskydd. Hon berättar att fenomenet kallas tjältorka och att hon under 40 års verksamt arbete aldrig varit med om något liknande tidigare.

Enligt henne beror tjältorkan på den rekordlånga perioden med kyla, sol och uteblivet regn under mars-april. Växter hann vakna och försökte ta upp vatten, men eftersom marken var frusen torkade de helt enkelt ut.

Så här ser det ut i blåbärsskogen på många håll i Sydsverige just nu. Ingen rolig syn. Foto: Lina Tengström
AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser