Uppdaterad: Björnhundspool bildad i Sveg

Sveg (JJ) I höst finns det möjlighet att ringa in etablerade björnhundsekipage för jägarna i Härjedalen, Hälsingland, södra Medelpad och södra Jämtland. Initiativtagaren, Anders Lindqvist, vid Holmen Skog AB i Sveg, har organiserat björnhundar för eftersök och jakt.

– Vid eventuella skadskjutningar är det viktigt att man har tillgång till riktigt bra hundar och erfarna hundförare. Sedan finns det också tillfällen när jaktlag ser björn, men saknar hundar som fungerar på björn, då ska det vara enkelt att ringa och få tag på bra hundar, menar Anders Lindqvist, vid Holmens Skog i Sveg.

Björnhundspoolen består idag av ett 10-tal erkänt skickliga ekipage som verkar över Härjedalen, Hälsingland och södra Jämtland.

– Man kan ringa både mig (070-578 29 04) och Emil (076-824 94 33) dygnet runt om man behöver hundar, berättar Anders.

– Många tror att det är dyrt att ringa in en björnhund, men så är inte fallet, killarna ställer upp helt gratis. Och man kan till och med få möjlighet att släppa sin lovande hund tillsammans med rutinerade björnhundar, förklarar Anders Lindqvist.– Jaktlagen kan också själva bestämma om man vill att det följer med erfarna passkyttar.

Just nu ingår följande ekipage i björnhundspoolen: Rasmus Boström, Jörgen Korpelainen, Henrik Lindqvist, Lari Mann, Tommy Östlund och Micke Gånors, men det kan också bli fler.

Uppdaterad: Även Jimmie Mårtensson, Borlänge, och Johan Öhman, Örsundsbro har anslutit sig till poolen.

Anders Lindqvist, vid Holmen Skog i Sveg, har organiserat en björnhundspool som ställer upp med hundar när behov finns.
AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser