Uppdaterad 2: Många lyckade björnjakter i helgen

Kungsbacka (JJ) MMS från lyckade björnjakter fortsatte strömma in till redaktionen under helgen och därför gör vi en liten sammanställning över de jakter vi fått rapporter i från.

Det blev en kort men intensiv björnjaktsmorgon för jaktlaget på Månsberget. Marucs Och Daniel Lundqvists duktiga blandrashundar skötte jobbet som Marcus fick avsluta.

Jaktlycka på Månsberget

I helgen firades det rejält i jaktlaget på Månsberget, drygt två mil väster om Dorotea. Där lyckades man nämligen fälla en björn på 170 kilo. Under den period som nuvarande jaktledare varit med i laget har ingen björn fällts på markerna och han har haft posten sedan 1980.

Jakten föranleddes av en björnobs kvällen innan. Hundförarbröderna Marcus och Daniel Lundqvist från Vilhelmina dök upp tidigt på morgonen med sina två spetsblandningar och skulle precis börja spåra där björnen hade setts när en postare rapporterade att han sett björn i passet.

Bröderna tog sig till postaren så fort som möjligt och släppte sina hundar. De kom i kapp björnen rätt snart och det blev först ståndskall sedan gångstånd. Daniel följde efter gångståndet medan Marcus sökte sig ner till en väg bakom berget björnen gick på.
Det dröjde inte lång tid innan björn och hundar kom rätt på Marcus som kunde fälla björnen när den passerade vägen, en hona på 170 kilo.

Peter Berlund, plotthunden Kato tillsammans med Andreas Edin, plotthunden Texas och en björnhona på 115 kilo.

Katos revansch

I vintras blev den tvååriga plotthunden Kato stulen under en jakt. Som tur var hittades hunden och kunde återföras till sin ägare Peter Berglund, Månkarbo. I går morse fick de sin revansch.

Peter är tillsammans med Andreas Edin, Sjulsmark, hundförare i Sörbo utanför Bollnäs. I sista stund innan jakten hann avlysas i Gävleborgs län fick de tag på björn. Nattfärska spår hittades på en väg som går genom jaktmarken. Peters och Andreas plotthundar Kato och Texas, som för övrigt är kullsyskon, markerade tydligt och släpptes därför direkt.

Jaktledaren i laget som stod på pass fick bara minuter senare björnekipaget rätt i knät. Björnen och hundarna passerade honom på knappt 30 meter men jaktledaren fick aldrig i väg ett skott.

Peter och Andreas förstod snabbt att björnen skulle gå över en väg längre in på jaktmarken och började därför springa allt vad de kunde för att hinna fram i tid.

– Jag orkade inte hela vägen utan kroknade till slut, men Andreas hade bättre kondition och lyckades hinna fram till övergången och kunde fälla björnen. Man borde ha löpskor i stället för kängor, säger Peter och skrattar.

Både Fredrik Johansson(ovan), jämthunden Brage och Anders Hägglund (Nedan) var inblandade när en björnhona sköts utanför Örnsköldsvik i lördags.

Brages första möte

Det börjar bli fler björnar längs med kustlandet i Västernorrland. I lördags sköts en hona på 118 kilo efter en rafflande upplösning i Näverkäls jaktlag, en bit utanför Örnsköldsvik.

Fredrik Johansson släppte sin 1,5-åriga jämthundshane på ett björnspår som syntes på en väg. Hunden for i en krok på omkring en och en halv kilometer och kom ut på vägen ett par hundar meter längre bort, men fick där tappt.

Ungefär samtidigt smäller det uppe i ett berg en bit därifrån. Anders Hägglund som postar där har fått en smygande björn i pass och han hör hur den går och lägger sig bara 50 meter från passet.

– Vi kommer överens om att jag och han ska gå in i hop och släppa på unghunden eftersom vi tror att björnen bara ska avfångas. Men den ligger i ett röjt hygge och det är massa löv kvar på träden så vi ser dåligt.

Fredrik och Anders står i kanten på hygget och manar på hunden att gå in, men Brage hinner knappt fram till björnen innan den kommer rusande emot dem. Fredrik lyckas till slut fälla den på bara några meter.

– När vi undersöker den visar det sig att Anders skott tog lite långt fram i bogen. Jag tror björnen gjorde en sista kraftansamling och det var skönt att det gick bra. Det var mycket adrenalin inblandat.

Hundföraren Hasse Nornholm med blandrasstövaren Gunvald, samt skytten och jaktledaren Roger Barrefjord i Lövåsens jaktlag.

Två björnar för Nornhoms hundar
Hasse Nornholm, Torsåker, har haft en lyckad jakthelt med två skjutna björnar.

I lördags var han hos Lövåsens jaktlag, Lumsheden. Under natten hade en ny björnskit lagts på en skogsväg, passkyttar sattes ut och Hasse började spåra med sin blandrasstövare Gunvald.

– Det hade regnat så jag gick och bandade först ett par kilometer. Sedan släppte jag och ganska snabbt tog Gunvald upp. Björnen började bukta som en hare, sedan small ett skott på en väg, men det var en bom visade det sig senare, berättar Hasse.

I och med att björnen var påskjuten släppte Hasse också sina två unghundar, Helge och Göte, som är en blandning mellan plott och catahole, som han äger tillsammans med Mats Jonsson, Putte Olsson och Mikael Ekström.

Hundarna jobbade bra, men efter ett tag gick björnen in på grannmarken. Men grannarna gav klartecken att gå efter.

– Det blev ett jättefint gångstånd uppe på ett berg och då var jag nära att komma till. Men efter 30 min gick björnen in på vår mark igen och i pass hos jaktledaren Roger Barrefjord, som inte gjorde något misstag, berättar Hasse, som avfångade björnen när för att inte hundarna skulle bli skadade.

Björnen var en hane på 120 kg och fälldes inom Gävleborg.


Blandstövaren Gunvald gjorde även i söndags ett bra björnjobb. Här med husse Hasse Nornholm som fällde björnen i marker utanför Katrineberg.

I söndags morse ringde jägare från Katrineberg, norr Ockelbo, sedan de sett en björn passera en väg. Hasse kastade sig i bilen och tog med sig hundarna.

Återigen började han med Gunvald som spårade och följde slagen i 3,5 km innan han reste björnen. Även denna gång började björnen bukta som en hare.
Efter ett tag passerade björnen en väg där den blev påskkjuten. Hasse gjorde som dagen innan och släppte även på Helge och Göte.

– Det blev ett bra gångstånd i cirka 1,5 km innan björnen stannade upp intill en större å. Där kunde jag smyga fram och avsluta jakten, berättar Hasse Nornholm.

Björnen var en mindre hane på 76 kg.   – Nu ska hundarna få vila, de har gått hårt i fyra dagar. Men i morgon kör vi igen uppe i Lumsheden på Dalasidan.

Conny Grips sköt en mindre björn utanför Ytterhogdal på söndagsmorgonen.

Tredje björnen för Stefan Lindströms hundar
I går morse skulle en älghundsägare ut och släppa sin älghund inför älgjaktspremiären nästa måndag. Bara en bit bort från bilen upptäckte han en björn som försvann i slyn.

Man kallade in Stefan Lindström, Norrbo, med sina båda finnstövare Bull och Lynx.

– Det var inte dramatisk alls, jag släppte mina hundar där björnen var observerad och det blev ganska omgående drev och efter 10 minuter sköt Conny Grip björnen. Det var nästan lite snopet, men så kan det vara ibland, berättar Stefan.

Björnen var en liten hane på cirka 40 kg och fälldes inom Jämtland södra. Området där björnen fälldes utanför Ytterhogdal heter Risberget.

Nu på morgonen har Stefan varit i Västernorrland, men är på väg tillbaka till Jämtlandssidan.

Conny Sundberg fällde en mindre björnhona för Niklas Fribergs hundar i lördags.

Conny fällde björn i Emmådalen
I lördags morse blev det en snabb jakt för jägarna i Emmådalen, norr om Orsa i Dalarna.

En björnskit på en väg avslöjade att björn fanns i området. Niklas Friberg ringdes in och och efter ett par kilometers spårning av Trassel och Nato reste de björnen.

– Först stack björnen norrut, men vända rakt söderut mot passlinan och gick i pass hos Conny Sundberg, Orsa, som fällde björnen, berättar Niklas.

Den fällda björnen var en hona på 88 kg.

Niklas Friberg byter nu jaktmarker och är idag påväg upp till PN Jakt i Skyttmon för björnjakt tisdag och onsdag, därefter fortsätter han upp till Strömsund för fortsatt björnjakt.

Glada jägare hos PN Jakt. Fr v arrangören Pär Nordwall, skytten Johan Wallenborg, hundförarna Magnus Larsson och Svein-Ove Nordsvein.

Johan sköt sitt första vilt
För Johan Wallenborg, Stockholm, blev årets björnpremiär hos PN Jakt i Skyttmon en upplevelse som slår allt. Som sitt första vilt fällde han en björnhane på 125 kg.

– Det var jättekul. Björnen gick undan på gångstånd efter Magnus ”Lima-Magnus Larssons båda plotthundar. Gångståndet var nära flera skyttar så spänningen var på topp, men till slut gick björnen in i Johans pass och han fällde björnen, berättar Pär Nordwall, PN-Jakt som idag har nya gäster.

– Vi håller just på att koppla upp hundar, björnen vi hade på benen lyckades smita ut. Men vi är snart igång igen, berättar Pär för Jaktjournalen.

Röste jaktlag med den björn de fällde i lördags morse efter ett bra jobb av Emil Dahls plottik Stinta (tv), som nu står bakom totalt åtta björnar på egen hand.

Bytte vargar mot björn
Emil Dahls plottik Stinta kunde slutat sina dagar i käftarna på en varg i fredags när Emil jagade med henne i Linghed i Dalarna. Stinta hade jobbat med en stor björn i sex timmar när en postare ser hur en varg travar in mot ståndet. Avståndet var då bara två hundra meter mellan varg och ståndskallet.

Emil springer för livet in och skriker och lyckas mot förmodan koppla upp tiken innan vargen hinner fram.

– Vi hade fått rapporter om att sex vargar rörde sig in området och därför hade jag tagit bilen så nära jag kunde och försökte ta mig in och koppla upp. Samtidigt som jag närmade mig ståndskallet får jag höra att en varg är på väg rätt mot ståndet. Då gör jag allt för att få tag på hunden, säger Emil.

Samtidigt som Emil får fatt på sin plottik påskjuts björnen av en passkytt men går undan.

– Då står vi där med eftersök på björn i ett område där vi vet att det finns en massa varg. Vi spårar 700-800 meter i lina men ingen är beredd att släppa sin hund med tanke på vad som kan ske. Vi kontaktar Länsstyrelsen och säger åt dem att de får lösa detta med sina hundar, säger Emil.

Emil lämnar Dalarna med en bitter smak i munnen. Jakten avslutades inte på det sätt den borde på grund av vargen. På morgonen dagen efter får han dock en ny chans hemma i Bollnäs tillsammans med sitt eget jaktlag.

– Vi stack ner på morgonen för att kolla in en havreåker på jaktmarken och hittar då spår på vägen innan vi kommer fram. Stinta markerar tydligt att hon vill dra i väg.

De sju postarna ställer ut längs med en annan väg och Emil släpper Stinta på spåret. Det tar cirka en timme innan hunden rett ut spåret och reser björnen en knapp kilometer in i skogen.

– Det buktar lite grann och drar förbi mig i ett tätt parti. Jag har ingen möjlighet att skjuta men informerar skyttelinjen att det kommer mot dem.

Några minuter senare smäller det två skott i Andreas Palmborns pass och björnen ligger kvar i diket vid sidan av vägen.

– Det blev en avslutning på jakten i Gävleborgs län och extra kul för Andreas som fick skjuta sin första björn, säger Emil som nu förbereder sig på att fortsätta björnjakten i Västernorrland.

I fredags fällde Stefan Svärd en fin hanbjörn i Ringsta utanför Lit i Jämtland.

Bra hundarbeten fällde jämtlandsbjörn

Tack vare bra hundarbeten fälldes en hanbjörn på 182 kg i Ringsta, Lit, i fredags. Det var skytten Stefan Svärds korsning mellan laika och plotthund och Sven-Åke Lindbergs laika Ponderforsens Eldar (Elvis).

Även i fjol sköts det björn för Elvis.

Simon Dahlström tog i våras initiativet att samordna björnjakt inom Storåsens ÄSO. I lördags fick han skjuta sin första björn.

Lyckad samjakt inom Storåsens ÄSO

Nästan 30 000 hektar hade björnjägarna inom Storåsens ÄSO tillgång till när man samordnade björnjakten. – Redan i våras började vi organisera detta och tog kontakt med alla jaktlag. Responsen var enormt positiv och totalt ingick 22 jaktlag i samordningen, berättar Simon Dahlström.

I lördags ställde man ut postskyttarna på Mana jaktlags marker som ligger inom Bräcke kommun. Hundförare från Norrbotten skulle sedan jaga av ett område man trodde det fanns björn i.

– Jag visade hundägarna var de skulle börja och sedan tog jag ett bakpass på en skogsbilväg. Där satt jag och funderade och plötsligt ser jag en björn i diket bara 60 meter bort. Den hade kommit fram helt ljudlöst och utan hund efter sig, berättar Simon Dahlström.

– Det var ingen tvekan så jag lyfta bössan och sköt. Björnen tecknade bra, men vända och då sköt jag igen. Men det var en bom. Sedan ropade jag åt den ena hundföraren att jag skjutit på en björn som försvann. Då upptäckte jag hur min hand skakade och jag var tvungen att skratta åt björnfrossan. Men när hundföraren kom fram hittade han björnen bara 20 meter bort. Det var faktiskt den första björnen jag sett i vilt tillstånd, berättar Simon för Jaktjournalen.

Till nästa års björnjakt tänker man nu utveckla samjakten ytterligare då det blivit mycket uppskattat.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser