Untorparn till HD

Orsa (JJ) Väster om Emådalen, norr om Orsa, sköts 2001 den legendariske björnhannen ”Untorparen” . De inblandade jägarna åtalades och fälldes i tingsrätten till tre månaders fängelse för att ha skjutit björnen vid åtel.

Den första förundersökningen lades ned 2002 när man inte kunde finna något brottsligt. Naturvårdsverket begärde en omprövning av överåklagare. Inte heller den förundersökningen kunde finna att jägarna brutit mot lagen. Naturvårdsverket begärde på nytt överprövning och riksåklagaren åtalade männen för grovt jaktbrott respektive jakthäleri. Tingsrätten fällde männen till tre månaders fängelse.
Jägarna överklagade domen till hovrätten där åtalet ogillades och männen frikändes. Hovrätten ansåg att det inte klart och tydligt framgår av 43§ i jaktlagen att en överträdelse mot förbudet för åteljakt faller inom ramen för straffbestämmelserna. Överåklagare Björn Eriksson vill nu att Riksåklagaren ska överklaga hovrättens dom till högsta domstolen.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser