Ungers drevjakt ger mersmak

Jan Halberg, till vardags sportchef på Wångens hästskola, blev omedelbart förälskad i den ungerska jakten!Jaktjournalen följde med på drevjakt söder om Balatonsjön i Ungern dit tio jägare, de flesta från Jämtland, rest för tre dagars drevjakt. En av dem, Jan Halberg, hästchef på Wångens hästskola i Jämtland och passionerad jägare sedan ett par år, beskriver Ungern i lyriska ordalag. – Häftig jakt och enormt viltrika marker! Text och foto: Roger C Åström

Uppslaget till jakten kom från makarna och ungrarna Hanz och Aniko Jankovic som driver ett värdshus i Stugun i Jämtland. I regi av värdshuset och egna företaget Swede Paradise har man anordnat jakter för utländska jägare i Jämt­land. Idén väcktes om att arrangera en resa för svenska jägare till Ungern.
Året innan reste ett gäng skogskillar i egen regi med Franz Berg­strand, Stugun, i spetsen och jagade och alla kom tillbaka storligen förtjusta över vad de fått vara med om.
Inför nästa säsong gick förfrågan om en arrangerad jaktresa till Ungernfrån man till man och snabbt hade ett gäng på tio jägare nappat på planerna, inklusive Jaktjournalens Norrlandsredaktör.

Jan Halberg får detaljerade kunskaper om från vilket håll viltet kommer och vilka skjut­riktningar som gäller.Jakten inleds
Några av jägarna hade sina respektive, som inte jagar, med på resan. Första dagen fick dock alla följa med ut till jaktmarkerna. Därefter fick de tjejer som ville, en suverän guidning av Aniko Jankovic i trakterna kring Balatonsjön.
Historiska platser besöktes och intressanta shoppingturer företogs samtidigt som jägarna ägnade sig åt jakten och viltet.
Första dagens drevjakt inleddes med ett område där man såg lite kronvilt och vildsvin utan att det sköts ett enda djur. Massor av drev­karlar och hundar av skiftande raser drog genom lövskogskullarna och tryckte ett och annat vilt framför sig.
Otroligt nog gick inga djur i pass, eller så behövde de norrländska jägarna ett par viltupplevelser framför bössan innan de värmt upp och började skjuta.
Varje dag passerade mängder av vildsvin framför de svenska jägarna.Andra såten blev desto mer viltrik då det visade sig finnas en hel del vildsvin i området. Grupper med sugga och kultingar passerade med lite medelålders suggor och galtar i släptåg. Plötsligt började skott smälla och i undertecknads pass dök både en och senare ytterligare en gris upp som fick smaka på bly med varunamnet Oryx.
Jakten som jägarna betalade för omfattade hondjur av kron- och dovvilt samt alla vildsvin. Inga troféavgifter togs ut för vildsvin och därför var det speciellt spännande att spana efter rejäla galtar.

En icke skjutbar ung hjort smyger ut ur såten en stund efter att drevet börjat.Hästchefens drömjakt
Jan Halberg, tidigare proffskusk med flera elitloppsuppsittningar som merit, numera sport­chef på Wångens hästskola i Jämtland, var en av deltagarna.
– Suverän jakt, fantastiskt viltrikt och som pricken över i är matkulturen underbar, säger Jan som bara hade lovord om jakten i Ungern.
Jans superlativ över den ungerska jakten blev inte mindre när han efter första jaktdagen utsågs till jaktkung vid den obligatoriska viltparaden.
Jan fick tidigt en gris i passet som han sköt. Sista dagen stod han på pass med reseledaren Hanz Jankovic när en grupp grisar kom spring­ande framför drevkarlar och hundar.
En hind ansluter till en grupp ståtliga dovhjortar. Ett eldorado för en jägare som vill skjuta en riktigt stor dovhjortstrofé.
– Det var en sugga i täten med massor av smågrisar som fick passera. När hela tåget av grisar försvunnit kom det en gris stor som en flodhäst, berättar Jan entusiastiskt.
Först var han lite osäker men när han fick in grisen i kikarsiktet var saken klar och skottet gick.
– Grisen stöp i backen, men gissa om jag blev förvånad när jag kom fram och det var en sugga, säger Jan med ett brett leende.
Jan sköt även en kronhind som han kom att minnas speciellt. När jakten var klar fick han en påse med två av hindens tänder.
– Jag har tänderna hängande på anslagstavlan på jobbet och varje gång jag tittar dit minns jag de suveräna dagarna i Ungern, säger Jan.

En hygglig kronhjort visar sig i passet strax följd av ett par rådjur och sedan en lång rad med vildsvin.Mängder med dovvilt

Under de tre dagarna sköt jägarna ett 40-tal vilt och sista dagen blev till en stor upplevelse på en mark där det fanns en enorm tillgång på kron- och dovvilt. På mitt pass, vid en knappt farbar skogsväg, kom först en mindre kronhjort. Därefter följde ett tåg av dovvilt som passerade vägen i sakta mak. Till min stora förvåning kom ytterligare en våg av hjortar, den här gången kronvilt, och passerade ytterligare ett 50-tal meter längre bort.
Vägen fylldes av en aldrig sinande ström av hjortar som ljudlöst passerade. När lugnet lagt sig uppenbarade sig en hind med kalv. Stillheten bröts för ett ögonblick av ett studsarskott. På en multnande lövbädd låg en dovkalv kvar som bevis på att de senaste minuterna var verklighet och inte rena fantasier.
Startade som EU-projekt
Franz Bergstrand, Stugun, med ett av resans större vildsvin.
Franz Bergstrand, Stugun, van jägare med erfarenhet från många utlandsjakter, har idel lovord att säga om jakten i Ungern. Han anli­tades tidigt av ett EU-projekt i Jämtland där han bidrog med idéer kring utbytesjakter med Ungern.
– Paret Hanz och Aniko Jankovic hade nyss kommit till Stugun och eftersom de ville arrangera jakter och pratar ungerska började tankar kring utbytesjakter med Ungern att växa fram, berättar Franz.
Första resan till Ungern gjordes med ett gäng från skogsföretaget SCA som besökte och jagade på marker som tillhör det ungerska skogsföretaget Szefak.
– Vi sköt mycket vilt och såg ännu mer, säger Franz och berättar att upplevelserna gav mersmak.
Samma år på hösten åkte ytterligare ett gäng ner till Ungern och fick vara med om en suverän brunstjakt på kronhjort där alla deltagare fick skjuta en trofé. I januari 2011 reste ytterligare en grupp på tio personer på drevjakt.

Älgjägaren Mikael Eriksson, Lit, gjorde inget misstag när han sköt sitt första vildsvin.
Olika förutsättningar

Under hösten 2012 har ett antal ungerska jägare besökt Sverige och Jämtland och jagat både björn och älg.
– När man jagar i Ungern kan det passera flera hundra hjortar i ett enda pass, säger Franz. Det är en pedagogiskt besvärlig situation att förklara för de ungerska jägarna att de är en stor framgång om de får se och skjuta en älg under ett par dagars jakt i Sverige.
Det svenska jaktlaget på drevjakt i Ungern, bakre raden fr v: Jerker Karlsson, Sundsvall, Göran Svensson, Risna, Bertil Nordmark, Stugun, Jan Halberg, Wången, Mikael Eriksson, Lit. Främre raden fr v: Franz Bergstrand, Stugun, Peter Zwahlen, Stugun, Lennart Ögren, Östersund och Per-Olof Sundqvist, Lit.Deltagarna var helt överens om att jaktarrangemanget och Ungerns viltrikedom var av yppersta klass. Att deltagarna dessutom fick initierad och kunnig hjälp av Hans och Aniko gjorde tillvaron både under och efter jakten mycket trivsam.
Ungern är väl värd en resa både för jägare och för medföljare var allas uppfattning efter den lyckade jakten.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser