Undernärd älgko har flyttat in i EvaMaries trädgård

Linköping (JJ) En älgko har under flera års tid snudd på flyttat in i Evamarie Törnströms trädgård i Östra Harg. Men nu är frågan hur älgkon egentligen mår. På filmen ser älgen närmast utmärglad ut.

Älgkon har fött två kalvar flera år på raken, i år också. Hon ser påtagligt utmärglad ut. Foto: Privat

– Hon får två kalvar per år som hon lär att inte vara rädd för människor. Så det vimlar av älgar här, säger EvaMarie Törnström.

Hon är inte förtjust i älgens närvaro på tomten. Hon är orolig för hur det går om älgkon en dag ilsknar till och går till attack.

– Jag jobbade på kriminaltekniska laboratoriet det året det var ett fall med en älg som dödade en kvinna. En älg kan bli farlig, säger EvaMarie Törnström.

Älgkon går helt ogenerat in på tomten och äter av äppelträden – eller också svalkar den sig i trädgårdsdammen, som den gjorde här om dagen. Hon bryr sig inte om mänsklig närvaro.

”Så himla bra kalvar”

Älgkon har varit i området i flera år och får dubbelkalvar som hon tar med sig när hon kommer på besök.

– Jägarna i området vill inte skjuta henne, för hon ger ”så himla bra kalvar”. Folk här i området är så vana vid henne, att vi bara frågar varandra ”har hon varit här idag?”, säger EvaMarie Törnström.

Men nu syns revbenen på älgen och hon verkar söka föda desperat. Frågan är om den hårda vintern i kombination med sommarens torka börjar bli för mycket för den produktiva älgkon

Nedan en filmsnutt där älgen äter på äppelträdet i EvaMaries trädgård.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.
070 – 744 18 21

 

Häromdagen svalkade sig älgkon i trädgårdsdammen. Foto: Privat

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼