Under andsträcket i Tåkerns vass

septtakerna.jpgÖstgötska Tåkern är ur jägarperspektiv känt som ett eldorado för fågeljägare. Ett reservat på mer än 5 000 hektar våtmark, med strandängar och vassområden. Här jagar bland annat Dag Abelsson och Janne Forss, med labradoren Zappa.

Det började segt med en evig väntan. Kvällen dröjde trots det dåliga vädret och gässen och änderna lyste med sin frånvaro. Efter veckor av regnigt och blåsigt väder var önskan att se solen större än någonsin. Tyvärr blev det aldrig mer än just en önskedröm.
Regnet fortsatte att vräka ner.
Jakten inleddes med en halvtimmes tömning av båten. I det 20 centimeter djupa vattenståndet i båten hittade Dag Abelsson inte mindre än åtta stycken småfiskar som troligen kommit i båten under stormiga dagar. Samtliga fiskar hade stora bett rakt över ryggraden.
– Det är troligen skarven som lurpassat på fisken då den gått upp till ytan för att försöka ta sig tillbaka till sjövattnet, gissar Dag Abelsson.
Då båtarna var tömda tog Janne Forss ena båten och stakade sig längst bort i det grunda vattnet tillsammans med labradoren Zappa. Dag rodde åt andra hållet för att hitta den perfekta platsen under fågelsträcket.
Bakom oss smalnar fälten av över skogsbrynet för att sedan öppnas upp ut över öppet vatten. Janne och Dag har för avsikt att täcka in ett stort område då gässen och änderna snabbt kommer över skogspartiet.

Långt håll
septtakernb.jpgDag har varit kvar vid Tåkern sedan tidig morgon. Han satt på pass då vi andra mödosamt tog oss upp ur sängen och förberedde dagens arbete. Förmiddagen hade dock inte inneburit några större glädjeämnen och Dag var därför pigg på att få se rikligt med fågel.
Han fick som han ville, fast på långt håll. Strax efter klockan 18 kom de första gässen. Alla fick beskåda de flygande strecken på avstånd. En kvart senare, drog det igång på allvar, men inga fåglar kom på lämpligt avstånd till Dag och Jannes stora förtret.
– Här vid Tranören är det egentligen ingen ultimat fågeljakt. Framförallt änderna söker ett område med mycket mer bunkar av vass. Där vi jagar är det istället en enda lång rak strand med mängder av ogenomtränglig vass. Fågeln tar då hellre en annan landningsplats, berättar Janne.

Störtar
Då mörkret så sakta ökar i omfattning kommer det helt plötsligt en stor flock med kanadagäss. Janne Forss tar upp bössan och trycker av. En gås rycker till och störtar mot vattnet för att lika snabbt lyfta från samma plats. Det som inledningsvis såg ut att bli en bra middag flög istället ut till mitten av sjön och tillbringade kvällen och natten tillsammans med sina likasinnande.
En kilometer bort ser vi grannskapets jägare som sakta glider fram över vattenytan. Plötsligt reser sig en skyttarna och avlossar två skott. Oroligheten sprider sig bland fåglarna och lätena därute ökar i både nivå och omfattning. Slutligen vinner dock mörkret över dagsljuset och arbetet med att ta sig tillbaka med båtarna in till bryggan tar sin början. Spången till fastlandet är av sämre kvalitet och vi förflyttar oss sakta med minimal fart.
Jaktstugan är kall och rå och skogens gäster i form av möss påtalar sin existens genom mängder med kvarlämnade souvenirer. Hunden Zappa söker genast genom hela kojan för att se om det finns någon inkräktare kvar. Kaffet värmer gott våra frusna kroppar.

Sträckande gräsänder
takernc.jpgEn vecka senare är vi på plats igen med förhoppningen att se mer fågel i allmänhet och mer änder i synnerhet. Önskan visar sig ge bra utdelning. Efter endast tio minuter på plats drar en stor flock med änder över våra pass. Två skott smäller och det trillar fågel mitt framför näsan.
Hunden Zappa lyssnar ivrigt på kommandot för apport och kastar sig i det grumliga vattnet. Han simmar med snabba kraftiga simtag bort mot den ena gräsanden, och apporterar den till Janne Forss. Zappa är snabbt ute på returen och återvänder till den andra skjutna gräsanden som han lika snabbt förflyttar till husse.
Resterande del av dagen förblir tyst. Ingen fågel och inga ekande skott. Timmarna tillbringas istället för att bereda tid för filosofins möjligheter. Jakten bjuder på byte och på möjligheter att sortera tankarna.
Den andra helgen innebar betydligt bättre väder, dock kallare, men i gengäld torrare. Efter två dagar på plats vid Tranören har utdelningen stannat vid två gräsänder.
– Vi ser Tåkern som ett ställe att träffas på och ha trevligt. Jakten kommer som bonus och ger långt ifrån alltid någon utdelning. Totalt arrenderar vi ett fem hektar stort område vid Tåkerns strand som under hösten även ger möjligheter för bra rådjursjakt, hävdar Janne Forss.
 

Tåkern

Ta dig dit: Det södra besöksområdet Glänås når du enklast med bil från E4:an. Ta av vid skylten ”Tåkern 4”. Vid Kyleberg svänger du vänster och efter ca en kilometer tar du till höger där en skylt visar fram till besöksområdet. Fortsätt istället sju km så når du sjöns västra sida och dess strandängar vid Väversunda.
Reservatet bildades 1975 och omfattar totalt 5200 hektar, varav 450 ha utgörs av öppna strandängar, 1500 ha vassområden, 560 ha strandskog och resterande 2900 ha är öppet vatten. Syftet med reservatet är att skapa förutsättningar för att i framtiden bevara sjön och dess omedelbara omgivning som en av landets främsta häckning- och rastplatser för våtmarksfågel.
Under tiden mellan 1/4 och 30/6 är området skyddat som fågelskydd. Besök är därmed endast tillåtet vid fågeltorn och iordningställda spångar.
Boende: Borgshamns eller Stocklycke vandrarhem. Både är anslutna till STF och ligger vid foten av Omberg. Tfn 0143-203 68 respektive 0144-330 44
Jaktjournalen september 2001

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Annonser