Ulkeröd – en undangömd bohuslänsk pärla

Hedekas (JJ) Med utsikt mot Kynnefjäll och omgiven av betesmarker och böljande kullar ligger Ulkeröds Gård. En fantastisk pärla där familjen Lyrdal inte sparat på krutet. För den jakt- och skytteintresserade som uppskattar expertis på alla plan är detta rätt ställe att spendera en helg.

Egentligen var det inte alls så här det skulle bli. När Lars Olof Lyrdal på 1990-talet började fundera över förvärv av en jaktegendom var det först och främst en ren skogsfastighet som var aktuell.

Men så blev det inte och tur är väl det. 2003 hittade de nämligen fastigheten Ulkeröds Gård, strax norr om Hedekas i Bohuslän. Gården med anor från 1600-talet är på cirka 450 hektar, fördelat på 100 hektar åkermark och 300 hektar skog. Övrig mark består av vatten och impediment.

Familjen Lyrdal med Lars Olof, fru, son och dotter förälskade sig gården men såg också en enorm utvecklingspotential. Några år efter köpet började därför planer om en verksamhet utöver jord- och skogsbruk realiseras.

Imponerande anläggning

En liten anspråkslös skylt visar vägen fram. Asfalt byts mot grus och vägen ringlar mellan hästhagar och stallar. På en kulle efter ett krön dyker så en imponerande syn upp. Ulkeröds Gård har verkligen genomgått ett ansiktslyft sedan familjen Lyrdal köpte gården.

Det första man kommer till är en helt nyrenoverad ladugård som rymmer gårdsbutik, konsert- och festlokal samt ett toppmodernt kök. Intill ligger gårdens äldsta byggnad, ett läckert grånat trähus med gräsbevuxet tak. På första våning ryms kontor och på andra våningen bor Karin Lyrdal, dotter i familjen, och hennes man. Högst upp på kullen ligger Lars-Olof och Lena Lyrdals hus – klassiskt renoverat i allmogestil.

Men det som verkligen får en att reagera är de stora trähusen belägna ovanför fårhagen bakom ladugården. Uppe i slänten ligger nämligen kärnverksamheten – hotellet samt restaurang- och konferensanläggningen.

Restaurang och konferensanläggning stod nyligen klar.

Skytte i fokus

Niklas Lyrdal, son i familjen, är heltidsanställd i företaget och arbetet innebär allt från fårskötsel, via hagelskytteinstruktion, till receptionsarbete.

– Man får göra allt när man jobbar här. Det är en del av tjusningen, säger han.

Niklas är utbildad hagelskytteinstruktör, har arbetat som frilansinstruktör på Susegården och är en av få svenska instruktörer utbildad av och medlem i Association of Professional Shooting Instructors. I skogen bakom gården ligger den egna hagelskytteanläggningen Ulkeröd Wingshooting Club, i dag med ett hundratal medlemmar.

– Vi har nio sportingstationer och totalt ett 60-tal kastare. I klubbhuset genomförs alla jägarexamenskurser, så deltagarna kan varva teori och praktik, säger han.

Satsar på utbildningar

Charlie Thisell från Göteborg är anställd av familjen och håller i kursverksamheten. Förutom jägarexamenskurser finns ett antal andra kurser som fokuserar på jakt, vilt och förädling av råvaran.

– Vi lämnar inget åt slumpen utan vill förmedla kvalitet, samtidigt som vi erbjuder en fantastisk anläggning där deltagarna kan bo och äta under kursen, säger han.

Vid årsskiftet anställdes också en egen kökschef, Jonas Blomstervall. Han var tidigare kökschef på den välrenommerade restaurangen Kometen i Göteborg. Ulkeröd tar tillvara på det gården själv producerar, så menyn baseras på lamm, and och dov. Periodvis blir det också älg och rådjur.

– Jag gör veckomenyer och lagar mat på det vi har för tillfället. Menyerna blir säsongsbaserade, berättar Jonas samtidigt som han förbereder lunch i köket.

Yrkesjägaren Oskar Johansson och studieansvarige Charlie Thisell slappar på en av skytteklubbens stationer.

Blickar mot väst

Niklas, Charlie och Jonas har under lunchen sällskap av Ulkeröds egna yrkesjägare, Oskar Johansson. Det är han som har ansvaret för viltförvaltningen på fastigheten. Eftersom inre Bohuslän inte har några täta vildsvin och dovpopulationer har Oskar i stället valt att fokusera förvaltningen på småvilt (dock finns ett dovhägn för köttproduktion). Förra året genomfördes de första andjakterna och till hösten kommer även rough shooting efter rapphöns komplettera andjakten.

– Men vi kör också utbildningsjakter av det mer traditionella slaget efter rådjur med drivande hundar. Flera av de som tagit jägarexamen brukar delta. Rådjursstammen är god i området och vi kommer i år också kunna sälja pyrschjakt på bock i augusti, säger Oskar.

Både Oskar och Niklas betonar dock att Norge är en mycket intressant marknad framöver, tack vare gårdens belägenhet.

– Norrmän motsvarar för oss vad danskar gör för de egendomar som fokuserar på jakt nere i Skåne, säger Niklas.

Och det är klart. Norge har striktare regler för andutsättning och bra andjakt i ett naturskönt område ett stenkast in på den svenska sidan gränsen har bra utvecklingspotential.

Ägarnas bostad ligger mitt i området och ökar den familjära känslan.

Familjär stämning

Det är lätt att ryckas med i den uppsluppna stämningen som råder på gården. När Jaktjournalen är där pågår byggnationen för fullt för att färdigställa ett timrat utekök för luncher till jaktsällskap. Nya staket till en fårhage som omringar hotell och restaurang är också snart klart.

Trots att allt är byggt för att hålla hög hotellstardard finns ändå en tydlig prägel av att man faktiskt befinner sig hemma hos familjen, och när jag påtalar detta skrattar Niklas.

– Det är precis så vi tänkt. För oss är det viktigt att ta hand om våra gäster. Det spelar ingen roll om det är en styrelse som bokat lokalerna för ett möte, eller om det är ett par som bokat en hotellvistelse för att njuta av naturen och maten. Man ska kunna känna sig hemma och bli väl omhändertagen. Det är viktigt, säger han.

Spännande framtid

Det ska bli intressant att se Ulkeröds utveckling framöver. Gården har knutit flera samarbetspartners till sig. I juni arrangerade de en av deltävlingarna i Jaktia Sporting Cup på skjutbanan och i juli genomfördes en större tävling på 3D mål för bågjägare.

Faller Oskars idé om fältfågelförvaltningen väl ut och de 1 000 planterade buskarna tar sig kommer det kunna erbjudas förstklassig fasanjakt med spaniels bland remisserna och fälten mellan andvattnen. Det ser Jaktjournalen framemot att återkomma om.

25
Visa bildspel

/
...
Visa mer

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼