Tvättbjörnsobs i Gamleby

Gamleby (JJ) Nu har tvättbjörn åter setts till runt Gamleby i Kalmar län. Förra årets avlivades en tvättbjörn i samma område och nu har Svenska Jägareförbundet satt in åtgärder.

– Vi har startat upp en verksamhet med kameror och fällor, så att vi kan få veta att det verkligen är en tvättbjörn, säger Fredrik Ustrup, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Kalmar, till SVT:s Smålandsnytt.

Enligt Fredrik Ustrup är tvättbjörnen är en smittospridareoch kan vara bärare av rabies. Dessutom kan den orsaka stora skador på bebyggelse. Tvättbjörnen är inte heller heller en naturlig del av den svenska faunan och räknas som en invasiv art.

I Tyskland där tvättbjörnen spridit sig och finns i en talrik population är den ett stort problem.

– Där orsakar den stora skador på bebyggelse genom att bland annat bygga bo på vindar och riva i sopptunnor. Det upplevs mycket obehagligt eftersom den ofta bära på olika smittor, säger Fredrik Ustrup till SVT:s Smålandsnytt.

Roger Lundberg med tvättbjörnen som sköts i Västervikstrakten i fjol. Foto: Privat.
AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser