Tvättbjörn infångad och avlivad

Västervik (JJ) den förrymda tvättbjörn som besökt en åtel utanför Västervik är nu infångad och avlivad. Pommes Frites fick den att till slut gå i fällan.

Det var den 17 maj som tvättbjörnen fångades på bild vid en vildsvinsåtel. Roger Lundberg som jagar i området kontaktade Svenska Jägareförbundet och gruppen som arbetar med mårdhundsprojektet. Mikael Paavola som är fältarbetare i projektet bistod med kunskap om invasiva arter och tillsammans försökte de två fånga tvättbjörnen.

Det skulle visa sig vara lättare sagt än gjort. Tvättbjörnen besöker visserligen platserna där fällor ställts ut men går aldrig in. Det ska dröja 20 dagar och ett tips från amerikanska jägare om att pommes frites är det bästa lockmedlet.

Sagt och gjort. Roger Lundberglägger pommes frites i fällorna och när åtelkameran därefter skickar bild till honom ser han att betet är uppätet. Han besöker fällorna och i den sista som ligger ner vid en sjö sitter tvättbjörnen.

Eftersom ingen gjort anspråk på den eller kan ta hand om den levande, avlivas den på plats. Kroppen är nu skickad till Statens Veterinärmedicinska anstalt.

Roger Lundberg med tvättbjörnen som dykt upp i Västerviktrakten. Foto: Privat
AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser