Tvättbjörn hittad död på stranden i Falsterbo

Malmö (JJ) En tvättbjörn hittades i helgen död på stranden i Falsterbo. Det är det första fyndet av tvättbjörn i Skåne.

 
Tvättbjörnen kan ha följt med ett fartyg och sedan drunknat.

 
– Det är svårt att veta hur den hamnat där, men en gissning är att den har drunknat efter att ha liftat med något fartyg från kontinenten. Vi kommer nu att skicka tvättbjörnen på analys till Sveriges veterinärmedicinska anstalt, säger Nils Carlsson, Länsstyrelsen Skånes expert på främmande arter.
 
– Men det är ett tecken på att de invasiva arterna kommer allt närmare Sverige. På kontinenten finns flera främmande arter som har blivit invasiva – det vill säga de sprider sig kraftfullt och orsakar skada i det nya ekosystemet, säger Nils Carlsson.
 
Två av dessa, den asiatiska mårdhunden och den nordamerikanska tvättbjörnen, sprider sig snabbt över norra Europa och orsakar stor skada. Under 2013 dödades över 70 000 tvättbjörnar i Tyskland.
– Det är inget fel på tvättbjörnen, men den är på fel plats. Tvättbjörnen kan sprida sjukdomar som är farliga för både människor och djur. Dessutom hotar den, precis som mårdhunden, den inhemska biologiska mångfalden.
 
Analysen på SVA ska förhoppningsvis ge svar på om djuret haft parasiter, sjukdomar, skador, om den drunknat eller har tecken på att ha varit i fångenskap.
 

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser