Två vargar sköts på skyddsjakt

Jämtland/Västernorrland (JJ) Två vargar som orsakat stora problem för renskötseln i flera samebyar avlivades i går av länsstyrelsens personal som sköt dem från helikopter.

Helikopter användes för att snabbt avliva de två vargarna. Foto: Istock

Skyddsjakten genomfördes efter ett snabbt beslut av länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland i går. En av vargarna som sköts har gått under namnet Edselevargen och har befunnit sig i området under flera år. Tidigare skyddsjakter beviljade av både Naturvårdsverk och Länsstyrelser har misslyckats.

Edselevargen, en hanne, har nu i år tagit sällskap med en tik, ursprungligen från Lokareviret. De två vargarna har orsakat stora beskymmer för renskötarna i både Ohredahke och Jijnjevaerie sameby som fått stödutfordra sina renar eftersom de inte kunnat ta ut dem på vinterbete.

– Det var ett högprioriterat ärendene. Nu hittade vi vargspår under lodjursinventering i området som har en besvärlig terräng med mycket skog. Förutsättningarna var de rätta och då fattade vi snabbt ett beslut. Vi hade två ansökningar inne och sannolikt hade vi fattat beslutet förr eller senare ändå, men nu stämde allt och då passade vi på, säger Lars Wiklund, på länsstyrelsen i Västernorrlands avdelning för viltförvaltning .

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser