Två vargar döda i utplanteringsprojekt

USA (JJ) Två av fyra vargar som myndigheterna försökt plantera ut på amerikanska ön Isle Royale har dött.

Två vargar har dött i utplanteringen på Isle Royale. Bild: Google maps och Gettyimages

Michigan News rapporterar att en vargtik dog efter att hon sövts på fastlandet och hölls fången för transport.

Enligt tidningen ändrade personalen då på sövningsdoserna.

Men efter det har ytterligare en varg dött. Han hade släppts på Isle Royale när pejlhalsbandet började sända signaler som visade att han uppehöll sig på ett begränsat område.

Varghanen påträffades död och ännu är dödsorsaken inte fastställd.

Inavel

De amerikanska myndigheterna har beslutat att återskapa en vargstam på ön Isle Royale i sjön Lake Superior i norra USA.

Ön är mindre än Öland men har haft mellan 20 och 30 vargar. Inavel slog ut stammen och endast två individer fanns kvar när myndigheterna startade utplantering.

Den officiella historien är att de första vargarna tog sig ut till ön på isen på 1940-talet. Forskarna har följt dem intensivt.

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser