Två vargar döda i utplanteringsprojekt

USA (JJ) Två av fyra vargar som myndigheterna försökt plantera ut på amerikanska ön Isle Royale har dött.

Två vargar har dött i utplanteringen på Isle Royale. Bild: Google maps och Gettyimages

Michigan News rapporterar att en vargtik dog efter att hon sövts på fastlandet och hölls fången för transport.

Enligt tidningen ändrade personalen då på sövningsdoserna.

Men efter det har ytterligare en varg dött. Han hade släppts på Isle Royale när pejlhalsbandet började sända signaler som visade att han uppehöll sig på ett begränsat område.

Varghanen påträffades död och ännu är dödsorsaken inte fastställd.

Inavel

De amerikanska myndigheterna har beslutat att återskapa en vargstam på ön Isle Royale i sjön Lake Superior i norra USA.

Ön är mindre än Öland men har haft mellan 20 och 30 vargar. Inavel slog ut stammen och endast två individer fanns kvar när myndigheterna startade utplantering.

Den officiella historien är att de första vargarna tog sig ut till ön på isen på 1940-talet. Forskarna har följt dem intensivt.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser