Två vargar avlivade i Lillhärdal

Jämtland (JJ) Två vargar avlivades på tisdagen utanför Lillhärdal. De sköts från helikopter.

– Vi tror att de gått här sedan i somras. Nu när vi är på väg att flytta tusentals renar till vinterbete i området, kan de inte vara kvar där, berättar en renägare för Jaktjournalen.

Vargarna avlivade öster om Lillhärdal vid 13-14-tiden av länsstyrelsens personal.

Det har funnits uppgift om tre vargar, men det beror på ett tekniskt misstag, menar Emma Andersson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

Misstag i labbet

– När vi tog beslutet om skyddsjakt hade vi DNA-prov som visade att det var tre individer. Men sedan hörde labbet av sig och berättade att man misstagit sig på ett prov. Det var bara en hane och en tik, säger Emma Andersson.

Länsstyrelsens personal fick den första bekräftelsen på att vargarna uppehöll sig i området i början av oktober.

– De har revirmarkerat, konstaterar Emma Andersson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser