Två vargar avlivade i Lillhärdal

Jämtland (JJ) Två vargar avlivades på tisdagen utanför Lillhärdal. De sköts från helikopter.

– Vi tror att de gått här sedan i somras. Nu när vi är på väg att flytta tusentals renar till vinterbete i området, kan de inte vara kvar där, berättar en renägare för Jaktjournalen.

Vargarna avlivade öster om Lillhärdal vid 13-14-tiden av länsstyrelsens personal.

Det har funnits uppgift om tre vargar, men det beror på ett tekniskt misstag, menar Emma Andersson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

Misstag i labbet

– När vi tog beslutet om skyddsjakt hade vi DNA-prov som visade att det var tre individer. Men sedan hörde labbet av sig och berättade att man misstagit sig på ett prov. Det var bara en hane och en tik, säger Emma Andersson.

Länsstyrelsens personal fick den första bekräftelsen på att vargarna uppehöll sig i området i början av oktober.

– De har revirmarkerat, konstaterar Emma Andersson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Här vill länsstyrelserna öka vargstammen

Vargstammen ska öka ytterligare i Dalarna, Gävleborg, Västmanland och Västra Götaland. Det är innebörden av det förslag som det mellersta rovdjursförvaltningsområdet offentliggjorde på onsdagen.

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Annonser