Två vargar avlivade i Lillhärdal

Jämtland (JJ) Två vargar avlivades på tisdagen utanför Lillhärdal. De sköts från helikopter.

– Vi tror att de gått här sedan i somras. Nu när vi är på väg att flytta tusentals renar till vinterbete i området, kan de inte vara kvar där, berättar en renägare för Jaktjournalen.

Vargarna avlivade öster om Lillhärdal vid 13-14-tiden av länsstyrelsens personal.

Det har funnits uppgift om tre vargar, men det beror på ett tekniskt misstag, menar Emma Andersson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

Misstag i labbet

– När vi tog beslutet om skyddsjakt hade vi DNA-prov som visade att det var tre individer. Men sedan hörde labbet av sig och berättade att man misstagit sig på ett prov. Det var bara en hane och en tik, säger Emma Andersson.

Länsstyrelsens personal fick den första bekräftelsen på att vargarna uppehöll sig i området i början av oktober.

– De har revirmarkerat, konstaterar Emma Andersson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Här – en utbildning för dig som vill jobba med viltförvaltning

Sedan ett par år finns det yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta med jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det kan vara som egenföretagare eller som vilthandläggare i en kommun eller på någon myndighet. Utbildningen är på heltid 2,5 år, genomförs på distans och heter Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.

Skyddsjakt på utter ska rädda unik öringstam

Vad händer när två skyddsvärda arter ställs mot varandra? Jo, i ett aktuellt fall blev beslutet att skjuta den ena. Det handlar om den rödlistade uttern, som gått hårt mot ett lokalt bestånd av Siljansöring.
ANNONS ▼

Annonser