Två vargar avlivade i Lillhärdal

Jämtland (JJ) Två vargar avlivades på tisdagen utanför Lillhärdal. De sköts från helikopter.

– Vi tror att de gått här sedan i somras. Nu när vi är på väg att flytta tusentals renar till vinterbete i området, kan de inte vara kvar där, berättar en renägare för Jaktjournalen.

Vargarna avlivade öster om Lillhärdal vid 13-14-tiden av länsstyrelsens personal.

Det har funnits uppgift om tre vargar, men det beror på ett tekniskt misstag, menar Emma Andersson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

Misstag i labbet

– När vi tog beslutet om skyddsjakt hade vi DNA-prov som visade att det var tre individer. Men sedan hörde labbet av sig och berättade att man misstagit sig på ett prov. Det var bara en hane och en tik, säger Emma Andersson.

Länsstyrelsens personal fick den första bekräftelsen på att vargarna uppehöll sig i området i början av oktober.

– De har revirmarkerat, konstaterar Emma Andersson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼