Två svenska strävhår kvalificerade till prestigefullt prov i Tyskland

I helgen lyckades två svenska ekipage kvalificera sig till anlagsprovet Hegewald i Tyskland. Det är det största och viktigaste anlagsprovet för strävhåriga vorsteh och lockar hundar från hela världen.

Mikael Grennard, Enhöra med sin strävhårstik Xenta II vom Liether-Moor och Fredrik Widman, Svedala med hannen Arn von der Kneipe har kvalificerat sig till provet Hegewald. Foto: Mikael Grennard

Jaktjournalens medarbetare Mikael Grennard, Enhöra med sin strävhårstik Xenta II vom Liether-Moor och Fredrik Widman, Svedala med hannen Arn von der Kneipe gjorde riktigt bra ifrån sig på det tyska unghundsprovet VJP samt ett vattenprov som genomfördes i Pokrent nu i helgen.

– Vi fick 76 respektive 75 poäng på provet och det räckte till att kvalificera sig, säger Mikael.

Endast en gång tidigare har en svenskregistrerad hund startat på Hegewald.  På provet bedöms de viktigaste egenskaperna inför framtida avel och själva provet sträcker sig över flera dagar.

– Det känns så klart jättekul att få starta. När man som jag fått chansen att köpa en valp efter riktigt fina tyska linjer och själv har intresse av fullbruksprov faller det sig naturligt att få den bedömd efter rasens ursprungliga betingelser, säger Mikael.

I år är närmare 250 hundar kvalificerade. Förutom de jaktliga egenskaperna, skottfasthet, spårförmåga, ståndanlag, förföljande av vilt på fält och i vatten görs en mycket ingående exteriörbedömning som saknar motstycke i Sverige.

Provet innehåller moment som inte är görliga på alla platser i världen. Exempelvis bedöms förföljandet av en skadad and i vatten. Ett moment där man använder sig av änder som inte kan flyga för att visa på hundarnas förmåga att spåra, vara ihålliga och självfallet förmågan att apportera och bringa anden till sin förare.

Hegelwald går av stapeln första veckan i oktober.

Det tyska attenapporteringsprovet skiljer sig en del från det svenska. Foto: Mikael Grennard

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Kan man lita på Äbin?

Det finns många frågor och vissa tveksamheter kring Älgbetesinventeringen, Äbin. Metoden används som underlag för älgförvaltningsplanerna, men är hur går den till – och framförallt: Är resultaten tillförlitliga och användbara i viltförvaltningen?

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.
ANNONS ▼

Annonser