Två nya lodjur för Robert

Robert Salomonsson, Vilhelmina, fortsätter att imponera i lodjursmarkerna. I helgen sköt han kanske det tyngsta lodjur som fällts i Skandinavien, en lohane på 34 kg. (Se notis längre ned). Men även i måndags och tisdags sköt han lodjur.

– Jakten går jättebra och hundarna gör jobbet, berättar Robert för JJ.

I måndags blev han inringd till Åsele sedan ett lodjur blivit spårat och ringat.

– Lars Hansson hade spårat och en lokatt och jag släppte Frisko i spåret. Han tog an direkt och när Frisko kom fram till lodjuret blev det en kort förflyttning på bara 35 meter innan katten gick upp i ett träd, så det var en ganska enkel jakt, berättar Robert som fällde lodjuret, en hane på 22 kg.

Lohanen utanför Åsele gick direkt upp i ett träd när Roberts Frisko kom fram. Till vänster syns även Pelton som fick lukta på lokatten efter skottet. Robert Salomonsson blir ofta inringd när jägare hittar lodjursspår.

I går var det dags igen. Vilhelmina Norra sameby har haft problem med ett stort lodjur som rivit flera renar. Man har också jagat lodjuret tidigare utan att komma till skott.

– Det blev en konstig jakt, jag tog an spåret och släppte Pelton i ett brant och otillgängligt berg. Jag fick hjälpa Pelton upp på flera klippavsatser då han inte klarade det själv. Jag hade just lyft upp honom och var på väg att klättra upp själv på en klippavsats då jag hör hur Pelton börjar gläfsa, berättar Robert.

– Jag hävde mig upp och upptäckte lokatten som satt på en klipphylla. Det blev ett snabbt skott och lon ramlade ned med Pelton efter. Tyvärr gick det så fort att jag aldrig han ta fram videokameran, men det var en stor lodjurshane på 24,5 kg, förklarar Robert.

För samerna i Vilhelmina Norra sameby innebar de att predationen på renar nu minskat, i alla fall tillfälligt.

Roberts tredje lodjur på ett par dagar sköts i mycket brant terräng på nära håll. Pelton inspekterar lodjurshanen som vägde 24,5 kg.
AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser