Två norrmän häktade för tjuvjakt på varg

Trysil (JJ) Tidigare i veckans greps tolv män för misstänkt olovlig vargjakt. Nu har två av dessa män häktats.

Polisen i Hedmark grep i tisdags tolv män i åldern 18 till 51 år i flera kommuner som ligger intill gränsen till Sverige och Värmland.

Vid gripandet beslagtog polisen bland annat vapen, telefoner och datorer. De två häktade männen kommer att ha besöksförbud fram till den 17 april, medan polisutredningen fortsätter, uppger Radio Värmland.

Polisen misstänker att männen ägnat sig åt olaglig jakt på varg men hur många vargar som dödats eller om vargarna hör till svenska revir är ännu inte klart.

NRK Hedmark rapporterar att gripandet av de tolv männen har rört upp känslor i Hedmark och många tror att motsättningarna mellan vargmotståndare och myndigheter kommer att hårdna ytterligare. En del ser polisens aktion som en ren provokation.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser