Två björnar skjutna i Jämtland

Östersund (JJ) Två björnar har skjutits inom Jovnevaerie samebys kalvningsland.

Två björnar har skjutits när de jagade dräktiga renvajor i Jämtland.

Länsstyrelsen beviljade samebyn skyddsjakt efter att björnarna varit inne och jagat högdräktiga renvajor i kalvningslandet, norr om Jänsmässholmen.

De skjutna björnarna var två hanar och vägde 150 respektive 70 kilo.

– Vi vet av tidigare erfarenhet och forskning att björnar kan orsaka rennäringen betydande skador i samband med kalvning, säger Mikael Wallén vid Länsstyrelsen i Jämtland.

Länsstyrelsen har även fattat beslut om att Ohredahke sameby har rätt att skjuta en björn som vistas inom kalvningslandet i Frostviken, skriver länstidningen.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser