Två björnar för David i årets björnjakt

Hälsingland (JJ) Det går bra i björnjakten för David Nilsson. Han har varit med om att fälla två björnar i trakterna av Färila i år.

"Oprövade kortet" Disa har nu varit med och jagat fram två björnar som värmländske jägaren David Nilsson varit med och skjutit. Foto: Privat

Det började med att man i onsdags hittade en björnskit och släppte gråhunden Odin, som var med på en lyckad björnjakt i fjol.

– Men Odin har fått cancer så han orkade inte. Då satte jag på ett prövat kort, tvååriga jämttiken Åsbråtens Disa och björn och hundar gick in på grannmarken, berättar David Nilsson.

De fick tag i hundarna och var på väg hem när de fick samtal från en person som sett en björn gå över en väg.

– Jag släppte Disa och Anders Carlström släppte gråhunden Wildworkers Atlas. Det blev upptag men det buktade runt-runt precis som en hare och då gick vi in och ställde oss mitt i området, berättar David.

Rätt vad var kom björnen ut framför dem och de fick i väg två skott.

– Ytterligare 200 meter bort blev det ståndskall och där kunde vi avsluta. Det var en hanbjörn på 62 kilo, berättar David.

Tjejen ringde – en björn kvar

På fredagen trodde grabbarna att kvoten var fylld i Gävleborg. Därför gick David ut med Disa och en annan jämthundstik, Miisa, bara för att de skulle få träning.

– De drog iväg på sök och plötsligt vek Disa av på egen hand och det blev full jakt. Då ringde tjejen min och berättade att det var en björn kvar på licensen. Jag gick upp mot ståndskallet och plötsligt kom hunden från ett buskage med en björn efter sig, berättar David.

Överrumplad lyckades han få iväg ett skott men björnen blev inte kvar på platsen. Det blev dock stopp några hundra meter bort och David smög efter.

– När jag var inne på tio meter kom björnen rakt emot mig. Men jag lyckades få stopp på den, säger David.

Björnen visade sig vara en hane på 145 kilo.

Anders Carlström och David Nilsson med gråhunden Wildworkers Atlas och jämttiken Åsbråtens Disa vid björnen de fällde i onsdags. Foto: Privat

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser