Två björnar för David i årets björnjakt

Hälsingland (JJ) Det går bra i björnjakten för David Nilsson. Han har varit med om att fälla två björnar i trakterna av Färila i år.

"Oprövade kortet" Disa har nu varit med och jagat fram två björnar som värmländske jägaren David Nilsson varit med och skjutit. Foto: Privat

Det började med att man i onsdags hittade en björnskit och släppte gråhunden Odin, som var med på en lyckad björnjakt i fjol.

– Men Odin har fått cancer så han orkade inte. Då satte jag på ett prövat kort, tvååriga jämttiken Åsbråtens Disa och björn och hundar gick in på grannmarken, berättar David Nilsson.

De fick tag i hundarna och var på väg hem när de fick samtal från en person som sett en björn gå över en väg.

– Jag släppte Disa och Anders Carlström släppte gråhunden Wildworkers Atlas. Det blev upptag men det buktade runt-runt precis som en hare och då gick vi in och ställde oss mitt i området, berättar David.

Rätt vad var kom björnen ut framför dem och de fick i väg två skott.

– Ytterligare 200 meter bort blev det ståndskall och där kunde vi avsluta. Det var en hanbjörn på 62 kilo, berättar David.

Tjejen ringde – en björn kvar

På fredagen trodde grabbarna att kvoten var fylld i Gävleborg. Därför gick David ut med Disa och en annan jämthundstik, Miisa, bara för att de skulle få träning.

– De drog iväg på sök och plötsligt vek Disa av på egen hand och det blev full jakt. Då ringde tjejen min och berättade att det var en björn kvar på licensen. Jag gick upp mot ståndskallet och plötsligt kom hunden från ett buskage med en björn efter sig, berättar David.

Överrumplad lyckades han få iväg ett skott men björnen blev inte kvar på platsen. Det blev dock stopp några hundra meter bort och David smög efter.

– När jag var inne på tio meter kom björnen rakt emot mig. Men jag lyckades få stopp på den, säger David.

Björnen visade sig vara en hane på 145 kilo.

Anders Carlström och David Nilsson med gråhunden Wildworkers Atlas och jämttiken Åsbråtens Disa vid björnen de fällde i onsdags. Foto: Privat

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Fler ripor på fjället än i fjol

Kjell Brännström långvarig medarbetare på Jaktjournalen och jägare med stående fågelhund har deltagit i ripinventeringen i Norrbotten och är nyss hemkommen från Jokkmokksfjällen. – Det ser bättre än i fjol. Vi har räknat in fler kullar. Däremot har det varit färre kycklingar per kull, säger Kjell. Stora som trastar Kjell menar att fler inventeringsresultat bör
ANNONS ▼