Två björnar fälldes under norsk licensjakt

Två björnar fälldes under årets licensjakt på björn i Norge. I tillägg har elva björnar fällts under skyddsjakt den här hösten. 2019 har totalt 15 björnar dödats i Norge.

2018 registrerades åtta björnföryngringar i Norge. Det är mindre än Stortingets målsättning på 13 föryngringar i landet.

Trots att stammen är mindre än förvaltningsmålet tilläts ändå licensjakt i Oppdal och Hedmark på totalt sex björnar (1 Oppland, 5 Hedmark). När licensjakten avlystes den 15 oktober hade två björnar fällts.

I tillägg till licensjakt har elva björnar fällts vid skyddsjakt för att hindra skador i områden med tamboskap (två i Hedmark, fem i Trøndelag, en i Nordland och tre i Finnmark).

Ytterligare två björnar har dött i Norge under 2019. En björn blev påkörd av ett tåg i Grong kommun och en annan björn hittades död av okänd orsak i Trysil kommun.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Skjutbiograf byggs i Örebro

Nu ska en kombinerad skjutbiograf och jaktbutik byggas i Örebro. Det är Lanna Lodge, strax utanför staden som expanderar sina verksamheter. Första spadtaget tas nästa vecka.
ANNONS ▼