Två björnar fällda av Norra Björnhundspoolen

Dorotea (JJ) I söndags gick det riktigt bra när Norra Björnhundspoolen blev inringda till två olika jaktlag. Robert Salomonsson åkte till södra Gitsfjäll, samtidigt som Nathalie Jonsson och Martin Ottoson, tillsammans med Peter Mårtensson åkte till Dorotea.

 

Efter ett bra samarbete mellan tre hundförare kunde Martin Ottosson avsluta på gångstånd för Pelton och Jack.

Tre mil väster om Dorotea upptäckte ett älgjaktlag en rykande färsk björnskit på en skogsbilväg. Snabbt packade Nathalie Jonsson in Pelton i bilen, samtidigt åkte också Martin Ottosson med sin gråhund Jack och Peter Mårtensson, med sin plotthundstik Nita.

Eftersom Nita visat fina spåregenskaper började Peter med att låta henne spåra. Det visade sig att björnen var en riktig vägstrykare. I fyra kilometer spårade Nita björnen innan hon hittade avhoppet.

Då beslutade man sig för att släppa Martins gråhundshane Jack, som ställde björnen i en ungskog cirka en kilometer bort. Men trots att han var inne på ståndet 4-5 gånger kom han inte till skott. Han meddelade då Nathalie att även släppa Pelton för att få mer tryck.

Men det resulterade i att björnen gick loss och ståndskallet övergick i gångstånd. Björnen gick rakt ned mot Nathalie som var mycket nära att få skjuta björnen, men hundarna var i vägen när hon fick skottchans på tio meters avstånd.

Björnen fick vind av Nathalie och vände tillbaka mot ståndskallsplatsen, men där stod Martin och kunde avsluta jakten.

Björnen var en hona på 110 kg.

– Det här är ett bra exempel på hur vi i Norra Björnhundspoolen samarbetar med hundarna. Vissa är bra på kalla spår, andra med ställande egenskaper och så vidare. Det är inte så noga med vems hund vi skjuter för och vem som skjuter. Vi använder helt enkelt de hundar som är bäst i just den situationen och vi får en bra jakt, menar Robert Salomonsson.


Lars Wikström, Risbäck, lyckades fälla björnen på ståndskall.

Ett jaktlag i Södra Gitsfjäll såg under söndagen en björn. Samtidigt som Robert Salomonssons kompisar åkte till Dorotea tog han sig an denna björn i fjällterräng.

– Jag var på plats cirka tre timmar efter att de sett björnen och spårade då först med Urak och Zenta. Efter ett tag släppte jag hundarna och det blev ståndskall. Jag tog mig in på ståndskallet och såg en skymt av björnen men den gick undan och ut ur jaktområdet och in på allmänningen där jag inte har något jakträtt, berättar Robert.

– Då avbröt vi jakten och jag försökte få tillbaka hundarna, ett drygt arbete i väglöst land. Vid 21-tiden på kvällen lyckades jag koppla Urak, men Zenta gav sig inte. Efter midnatt tog jag mig ned till bilen och avvaktade med gps-pejlen för att se om de skulle vända nedåt igen.

– På morgonsidan hade de gått ned till allmänningen igen och det var då ståndskall. Då kontaktade jag Lars Wikström, Risbäck, som är delägare i allmänningen, för att höra om han ville komma och försöka skjuta björnen.

Lars hade inget emot utmaningen och gjorde en lyckad ansmygning och fällde björnen, en hona på 75 kg.              

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser