Tusentals olagliga åtelkameror!

Svenska Jägareförbundet kräver nu en lagändring för de så kallade åtelkamerorna. Tusentals kameror används idag olagligt.

– Vi vill ha ett undantag från den här lagstiftningen, säger Hans von Essen, riksjaktvårdskonsulent.

– Kamerorna ger effekt bland annat vid vildsvinsjakten. Vi kan se vilka tider de är på de platser där vi satt upp kamerorna.

I dag är kamerorna olagliga eftersom skogen är allmän plats och då måste man söka tillstånd hos länsstyrelsen. Det kostar drygt 3 000 kronor per kamera.

Det har sålts tusentals så kallade åtelkameror, som nu finns vid utfordringsplatser. Men länsstyrelsen har enligt Helsingborgs Dagblad inte fått in en enda ansökan.

Däremot utreder åklagaren i Kristianstad en anmälan mot en jägare i Göingetrakten som riskerar böter och upp till ett års fängelse.Svenska jägareförbundet tycker inte att allmänheten borde bli störda av kamerorna i skogen.

– Vi bedömer att detta inte är något problem. Men det är ju förbjudet, så en lagändring måste till, säger Hans von Essen.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Annonser